Obsessie – Tatiana de Rosnay

Obsessie van Tatiana de RosnayPascaline heeft na haar scheiding een leuk appartement gevonden waar ze haar leven opnieuw wil gaan opbouwen. Al snel na de verhuizing gaat ze zich er echter onprettig voelen en kan ze niet meer slapen. Dan hoort ze dat er tien jaar eerder een jonge vrouw in de slaapkamer van Pascalines nieuwe woning is vermoord. Pascaline duikt in de geschiedenis van de moorden, want de dader heeft er meer op zijn geweten. Uiteindelijk voert dit haar terug tot haar eigen demonen uit het verleden. Obsessie van Tatiana de Rosnay is een roman over het verlies van dierbaren en hoe dat een mens tot waanzin kan drijven.

Obsessie in het kort

Na haar scheiding is Pascaline maar wat blij als ze een mooi appartement vindt op een leuke plek. Hier ziet ze zichzelf al aan een nieuw leven beginnen. Al vrij snel gaat het echter mis: Pascaline voelt zich niet lekker in haar huis. Waar het door komt, weet ze echter niet. Tot ze van een buurvrouw hoort wat er in de slaapkamer van haar nieuwe stekje is gebeurd: tien jaar eerder is er een jonge vrouw verkracht en vermoord.

De dader heeft daarna nog zes meisjes op dezelfde manier om het leven gebracht. Pascaline wil geen dag langer in haar huis wonen en zoekt andere woonruimte. Daarvandaan gaat ze zich verdiepen in de slachtoffers van deze moordenaar. Op een dag gaat ze zelfs langs de gevangenis waar deze man zit.

Naarmate de tijd verstrijkt gaat Pascaline zich steeds meer identificeren met de moeders van de slachtoffers. Pascaline zelf heeft immers ook een dochter verloren: haar kindje stierf toen het een half jaar oud was. Langzaam verliest ze de realiteit uit het oog.

Mijn mening over Obsessie

Obsessie is een niet al te lang verhaal over een vrouw die helemaal van slag raakt als ze ontdekt wat er eerder in haar woning is gebeurd. Dat is een aardig gegeven om een verhaal op te baseren. Vervolgens zie je Pascaline in hoog tempo afglijden naar een vrouw die de werkelijkheid niet meer helemaal goed ziet. Tot het tot een climax lijkt te gaan komen, maar daar eindigt het verhaal. En dat is meteen het zwakke punt van dit boek: het einde is wel heel erg open. Maar dat kun je ook als een pluspunt zien. Je kunt er volop je fantasie op loslaten.

Doordat het verhaal zo kort is, is er weinig ruimte voor overbodige extra’s. Je leert Pascaline aardig kennen maar de overige personages blijven een beetje vaag. Ook waar haar obsessie precies vandaan komt, komt net niet helemaal goed uit de verf. Op zich wordt het allemaal wel uitgelegd en verklaard maar ik voelde het niet echt.

Al met al is Obsessie een aardig tussendoortje maar meer ook eigenlijk niet. Ik geef het drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Obsessie

  • Oorspronkelijke titel: La mémoire des murs
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: mei 2017 (in het Nederlands, oorspronkelijk in 2008)
  • Aantal pagina’s: 139
  • Verkrijgbaar als: hardcover, ebook
  • ISBN (hardcover): 9789026339295
  • ISBN (ebook): 9789026339301

Plaats een reactie