Nooit meer bang – Gaby Rasters

Nooit meer bang van Gaby RastersNa haar laatste relatiebreuk heeft Louise geen behoefte meer aan een man. Tot ze Lennard ontmoet, bij het ontbijt in haar hotel in Brussel. Het klikt meteen en ze hebben een leuke dag samen. Dan gaat Louise met de auto naar huis en Lennard gaat naar het vliegveld. Net die dag vindt de aanslag plaats die ruim 30 mensen het leven kostte. Voor Louise begint een zoektocht. Eerst naar Lennard maar daarna ook naar zichzelf. Nooit meer bang van Gaby Rasters is een aangrijpende roman over een schokkende gebeurtenis.

Nooit meer bang in het kort

Louises humeur is niet al te best als ze op haar laatste ochtend in een hotel in Brussel een vreemde man aan haar vaste ontbijttafeltje ziet zitten. Gelukkig blijkt het een sympathieke man te zijn en Louise besluit bij hem aan tafel te gaan zitten. Het wordt zelfs zo gezellig dat ze hun plannen voor de dag afzeggen de rest van de dag met elkaar doorbrengen. Als ze afscheid nemen, beloven ze elkaar over jaar weer op dezelfde plek te zien. Dan stapt Louise in de auto naar huis en Lennard gaat naar het vliegveld.

Ondertussen op het vliegveld van Brussel. Maud en Viktor raken met elkaar in gesprek terwijl ze beiden staan te wachten op mensen die zo zullen aankomen. Ook hun toevallige ontmoeting leidt tot meer. Terwijl ze samen nog even koffie aan het drinken zijn, klinkt een knal. Viktor stuurt Maud naar buiten en rent zelf naar binnen om te kijken of hij mensen kan helpen. Maar dan ontploft er een tweede bom.

Voor zowel Louise als Maud begint een zoektocht naar de mannen die ze net ontmoet hebben maar zo snel al hun hart hebben veroverd. Deze zoektocht brengt ze bij elkaar. Maud verwerkt het gebeurde door er een artikel over te schrijven, waarbij ze ontdekt dat Viktor veel mensen met elkaar verbonden heeft. Voor Louise start echter een langdurige zoektocht naar zichzelf.

Mijn mening

De aanslag in Brussel is helaas echt gebeurd, de gebeurtenissen eromheen die Gaby Rasters beschrijft, zijn fictie. Ze heeft er een mooi, ontroerend verhaal van gemaakt. De hoofdpersonen hebben allemaal al zo hun eigen problemen als de bommen ontploffen. De aanslag zet hun leven nog veel verder op zijn kop.

Het verhaal raakte me heel erg. Het maakt goed duidelijk dat alles wat je kent in één klap kan veranderen. Het kan dus geen kwaad om eens stil te staan bij je leven. Doe je wat je wilt doen? Maak je je eigen keuzes of leef je andermans leven? Nooit meer bang zet je wel even aan het denken.

Het verhaal wordt grotendeels verteld door Louise en Maud. Je raakt dan ook snel helemaal betrokken bij wat ze meemaken. Hoewel je vanaf het begin weet dat het fictieve personages in een realistische omgeving zijn, voelt het heel echt. Ondanks dat een aantal dingen behoorlijk toevallig is, komt het toch geloofwaardig over.

Het boek leest lekker. De verhaallijn alleen al zorgde dat ik maar door wilde lezen en de schrijfstijl weerhield mij er ook niet van. Enige puntje van kritiek is misschien dat het tijdsverloop tussen de hoofdstukken niet altijd even duidelijk was. Soms was het ineens een paar weken later. Dat vind ik echter niet erg genoeg om minder dan vijf sterren te geven.

5 sterren

Meer informatie over Nooit meer bang

  • Uitgeverij: Zomer & Keuning
  • Aantal pagina’s: 256
  • Verschijningsdatum: maart 2018
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789401912242
  • ISBN (ebook): 9789401912259

Plaats een reactie