Nachtblauw – Simone van der Vlugt

Nachtblauw van Simone van der VlugtHet is 1654. Catrijn is net op zeer jonge leeftijd weduwe geworden. Ze besluit naar de stad te gaan om als huishoudster te gaan werken. Via Alkmaar en Amsterdam leiden spoken uit het verleden haar naar Delft, naar de plateelbakkerij van Evert van Nulandt. Hier levert ze een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van Delfts blauw, ondanks dat ze een vrouw is. Op romantisch gebied moet Catrijn een keuze maken tussen haar hoofd en haar hart. Maar het verleden blijft haar achtervolgen. Nachtblauw is een ontroerend verhaal over het leven van Catrijn tegen de historische achtergrond van de 17e eeuw.

Nachtblauw in het kort

Het is 1654. Nadat haar man plotseling overleden is, besluit Catrijn te gaan doen wat ze altijid al wilde: naar de stad. Ze vertrekt van De Rijp naar Alkmaar om daar werk te zoeken als huishoudster. Het blijkt moeilijker dan gedacht en uiteindelijk komt ze terecht in Amsterdam, bij Adriaen van Nulandt en zijn vrouw. Daar werkt ze hard en heeft ze het naar haar zin. De vrouw des huizes is een verwoed schilderes en door zo veel mogelijk mee te kijken, probeert Catrijn hiervan te leren. Schilderen is ook haar passie.

Catrijn zou in Amsterdam gebleven zijn, als het niet zo was dat nare gebeurtenissen uit haar verleden in De Rijp haar naar Amsterdam zijn gevolgd. Catrijn vlucht en kan terecht in Delft bij Evert van Nulandt, de broer van Adriaen. Bij hem kan ze in de plateelbakkerij gaan werken. Hier gaat ze het aardewerk dat de bakkerij maakt, beschilderen. Al gauw ziet Evert in dat Catrijn talent heeft en hij neemt haar ideeën voor de verbetering van de producten over. Zo ontstaat uiteindelijk het Delfts blauw.

Terwijl het succes steeds groter wordt, krijgt Catrijn een tegenslag te verwerken: ze overleeft op het nippertje de Delftse donderslag. Hierbij ontplofte het kruithuis waardoor een groot deel van de stad werd weggevaagd.

Ook in Delft blijkt Catrijn niet veilig voor haar verleden. Deze keer besluit ze niet te vluchten maar te vechten. Ook moet ze een keuze maken tussen haar hoofd en haar hart: kiest ze voor de man die haar een veilig bestaan kan bieden of wacht ze op de man die ze vurig aanbidt maar die haar geen zekerheid kan geven? Alsof alles nog niet moeilijk genoeg is, breekt ook nog eens de pest uit. Catrijn vlucht naar haar ouders. Bij haar terugkeer wacht haar een verrassing.

Mijn mening over Nachtblauw

Nachtblauw vertelt de geschiedenis van het ontstaan van Delfts blauw aan de hand van het fictieve leven van Catrijn. Daarnaast passeren nog tal van andere historische gebeurtenissen en personen (bekende schilders zoals Rembrandt en Johannes Vermeer) de revue. Zo leer je iets van de geschiedenis zonder dat je het gevoel hebt dat je een geschiedenisboek zit te lezen. Het is een meeslepend verhaal tegen een historische achtergrond.

Simone van der Vlugt schrijft vrij compact. Er zijn geen overbodige frutsels in de tekst. Zo leest het lekker direct en vlot. Het is best apart hoe de bekende namen terloops het verhaal binnenwandelen. Zo is er Johannes, die eerst op het toneel verschijnt als meewerkende zoon van een herbergierster. In zijn vrije tijd schildert hij graag en hij zou er zijn beroep van maken als dat kon. Later blijkt het hier om de bekende Delftse schilder Johannes Vermeer te gaan.

De tijd waarin dit boek speelt, is een hele andere dan die waarin wij nu leven. Dat maakt dat de keuzes die Catrijn maakt, af en toe anders zijn dan je van een moderne vrouw kan verwachten. Toch komt ze op mij over als een moderne vrouw die weet wat ze wil. Ik mocht haar vrijwel direct en het was dan ook niet moeilijk met haar mee te leven in zware tijden.

Ik durfde nooit goed aan de historische romans van Simone van der Vlugt te beginnen, omdat geschiedenis nu niet bepaald mijn favoriete schoolvak was. Geheel onterecht, is nu gebleken. Van der Vlugt brengt het als een spannend verhaal waarin de geschiedenis is verweven. Geen saaie feitjes maar gewoon alsof het zo gebeurd kan zijn. Ik was zelfs zo geraakt door het verhaal in Nachtblauw dat ik er vijf sterren voor geef!

5 sterren

Meer informatie over Nachtblauw

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: februari 2016
  • Aantal pagina’s: 304
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook, dwarsligger, hardcover met grote letters, luisterboek
  • ISBN (paperback): 9789026332067
  • ISBN (ebook): 9789026332074
  • ISBN (dwarsligger): 9789049804527
  • ISBN (grote letters): 9789036431392
  • ISBN (luisterboek): 9789026335761

Kijk voor meer informatie over de auteur op de website van Simone van der Vlugt!

2 gedachten over “Nachtblauw – Simone van der Vlugt”

Plaats een reactie