Blendle – voor digitale artikelen en abonnementen

blendleBlendle is een platform waar je tegen betaling artikelen uit een hele reeks kranten en tijdschriften kan lezen. Het mooie is, dat je per artikel betaalt. Je hoeft dus niet een hele krant te kopen om dat ene interessante stuk te kunnen lezen. Lees je veel uit één bron, dan is het wel mogelijk om het hele tijdschrift of de hele krant te kopen. Dat is voordeliger dan alle artikelen los te kopen. Wat ook handig is, is dat als je een abonnement hebt op een specifieke uitgave, je deze dan ook via Blendle kan lezen. Zonder extra te betalen natuurlijk.

Abonnementen bij Blendle

Als je een digitaal abonnement hebt op een tijdschrift dat bij Blendle beschikbaar is, dan kun je het abonnement koppelen. Zo kun je je tijdschift via de app of op de website van Blendle lezen, ook als het tijdschrift zelf geen app heeft. Ik heb bijvoorbeeld een abonnement op Psychologie Magazine. Daarvan vroeg ik me al jaren af wanneer dat eens digitaal zou komen. Het gaat mij om de inhoud, niet om het papier. En sinds kort kan dat!

Ik hoefde alleen maar mijn papieren abonnement om te zetten naar een digitaal abonnement (goedkoper!). Vervolgens kun je binnen Blendle bij de instellingen kiezen voor ‘abonnementen’ en daar het gewenste tijdschrift selecteren. Even koppelen door in te loggen met je account behorende bij het tijdschrift en je bent klaar.

Je moet dus het abonnement afsluiten bij de uitgave zelf en niet bij Blendle. Wil je op deze manier gaan lezen, dan is het wel handig eerst even te controleren of jouw keuze beschikbaar is. Er is op dit moment namelijk nog maar een beperkt aanbod. Maar Blendle vermeldt zelf op de website dat ze hard bezig zijn dit uit te breiden.

Later of offline lezen

Soms heb je geen internet tot je beschikking. Of je hebt geen tijd om alles te lezen wat je interessant vindt. Dan kun je artikelen opslaan in Pocket. Daarmee kun je artikelen bewaren om later te lezen, eventueel op een ander apparaat. Plaatjes komen dan echter niet mee. Ook kun je artikelen opslaan op je leeslijst in Blendle. Zo kun je snel de artikelen terugvinden waarvan je eerder al had gezien dat ze je interesseren. Het is mij echter niet helemaal duidelijk of dit ook offline kan.

Heeft Blendle nadelen?

Ik heb tot nu toe twee kleine nadelen ontdekt aan het lezen via Blendle. De eerste is dat ik geen waarschuwing krijg als een nieuw nummer van het tijdschift beschikbaar is. Je kunt wel alerts instellen op bepaalde zoekwoorden, maar niet op een heel tijdschrift. Zo kan het gebeuren dat ik ruim na het verschijnen van een nieuw nummer opeens bedenk: ‘hé, die had ik toch nog niet gelezen?’. Dat gebeurt je niet als het blad op je deurmat valt.

Een tweede nadeel komt voort uit de manier van weergeven. Je leest alleen artikelen, dus elk artikel moet je apart aanklikken om het tot leesbare grootte te vergroten. Dat is op zich niet erg. Alleen is het wel zo dat sommige inhoud niet als artikel gezien wordt en daardoor niet te vergroten is. Dat geldt bijvoorbeeld voor advertenties en daar heb ik geen moeite mee. Het geldt echter ook voor de testjes die in Psychologie Magazine voorkomen. Daarvan vind ik het wel jammer dat ze niet gewoon in het bijbehorende artikel zijn opgenomen. Nu kun je ze zo goed als niet lezen.

Eerst proberen?

Het leuke van Blendle is dat je het eerst gratis kunt proberen. Bij het aanmaken van een account kreeg ik € 2,50 tegoed om het mee uit te proberen. Zo kun je een paar artikelen kopen en erachter komen of het lezen op deze manier bevalt.

Plaats een reactie