Metro: gratis digitaal krant lezen

Gratis krant Metro digitaal lezenDigitaal lezen biedt veel mogelijkheden om te besparen. Digitale boeken zijn vaak goedkoper, soms zelfs helemaal gratis. Een abonnement op een digitale krant is goedkoper dan op een papieren krant. Bovendien bespaart je dat een hoop oud papier. Maar krant lezen kan zelfs gratis. Iedereen kent wel de Metro die je op het station of in de trein vindt. Maar ook als je niet met het ov reist, kun je de Metro gratis lezen: via het internet.

Website metronieuws.nl op je laptop

Op de website van Metro kun je allerlei nieuwsberichten vinden. Je kunt aanklikken wat je interesseert en dat lezen. Maar soms wil je gewoon een krant van voor naar achter doorbladeren. Daarvoor is er de digitale Metro. Metro maakt gebruik van Issuu, een digitaal platform voor de publicatie van onder andere tijdschriften.

De online digitale Metro is helemaal gemaakt om op je laptop of computerscherm te lezen. Het blad opent in een beeldvullend scherm. Met je muis kun je in- en uitzoomen om de tekst beter te kunnen lezen. Onderaan het scherm vind je alle bladzijden, zodat je snel door kunt klikken naar de gewenste pagina. Of je klikt gewoon op het ‘Volgende’-knopje om pagina voor pagina te lezen.

Al met al een prima manier van krant lezen. Alleen wil ik niet achter mijn bureau op mijn computer lezen maar lekker op de bank met een tablet of smartphone.

Metro op je tablet of telefoon

Ik gebruik een Samsung-tablet met als browser Chrome. Die combinatie blijkt niet in staat om de Metro te tonen. Gelukkig is er een app die het wel mogelijk maakt: de Android-app van Issuu (ook voor iOS beschikbaar). Wegens grote traagheid van mijn tablet heb ik die maar even aan de kant gelegd en heb ik mijn telefoon erbij gepakt. De app laat zich snel installeren. Als je hem opent, vraagt hij je om in te loggen. Dat is echter niet nodig: ook zonder account kun je de app gebruiken.

Met het zoekveld zoek je gemakkelijk het blad dat je zoekt, in dit geval de Metro. Alleen kom je eerst uit bij de Belgische versie. Als je liever de Nederlandse editie leest, zoek je op ‘metronieuws’ in plaats van ‘metro’.

Je kunt de Metro nu lezen zoals op je computer: je kunt in- en uitzoomen en bladeren. Door vanuit de startpositie van de krant in te zoomen, krijg je een overzicht van alle pagina’s. Zo kun je snel doorspoelen. Door te vegen ga je naar de volgende of vorige pagina.

Als je een klein 3G-abonnement hebt, moet je wel uitkijken: de krant ophalen en even bladeren kostte mij al meteen 5 MB. Ja, er zijn nog mensen voor wie dat veel is… Gebruik je WiFi, dan maakt het natuurlijk allemaal niet uit.

Metro lezen?

In het verleden kon je de Metro als pdf downloaden. Dan kreeg je een bestand dat een perfect formaat had om op de tablet te lezen. Het is jammer dat dat niet meer kan. Het is ook jammer dat je de Metro niet gewoon in je browser kan lezen. Met de app gaat het wel goed. Ik vind het mooi dat je op deze manier deze gratis krant kunt lezen zonder dat je naar het station moet en zonder een hoop overbodig oud papier te produceren. Een pluim voor de Metro dus!

1 gedachte over “Metro: gratis digitaal krant lezen”

  1. Sinds een paar dagen krijg ik de foutcode 404 als ik probeer bij metronieuws in te loggen, via mijn pc, om het pdf bestand van die dag te downloaden.
    Graag advies.
    Met vriendelijke groet,
    Albert

    Beantwoorden

Plaats een reactie