Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde – Michelle Marly

Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde van Michelle MarlyAls Coco Chanel haar grote liefde verliest, is ze tot bijna niets meer in staat. Dat verandert pas als ze op zoek gaat naar het ultieme liefdesparfum, dat ze samen met haar overleden partner had willen ontwerpen. Haar zoektocht brengt haar naar Zuid-Frankrijk, waar ze het luchtje ontdekt dat het bekende Chanel No5 zal worden. Michelle Marly beschrijft het bijzondere verhaal van het ontstaan van dit parfum, nu precies 100 jaar geleden, in haar ontroerende roman Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde.

Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde in het kort

Het is 1919. Gabrielle “Coco” Chanel krijgt het verschrikkelijke nieuws dat haar minnaar Boy Capel is overleden bij een auto-ongeluk. Ze gaat helemaal kapot van verdriet. Eigenlijk gaat het pas beter als ze op het idee komt om het parfum dat ze samen met hem had bedacht, daadwerkelijk te gaan maken. Het moet een echt liefdesparfum worden.

Toevallig stuit Coco op een luchtje dat haar heel erg bevalt. Ze start een speurtocht naar de oorsprong. Samen met Dimitri Romanov, afkomstig uit de familie van de tsaren, reist ze naar Zuid-Frankrijk om daar te proberen een vergelijkbaar parfum te laten maken. Het experiment slaagt zeer goed en Chanel No5 is geboren. Oorspronkelijk bedoelde Coco het alleen als kerstgeschenk voor de trouwe klanten van haar modehuis. Het valt echter zo goed in de smaak dat ze het ook uitstekend kan verkopen. En zo is een parfum geboren dat nu, 100 jaar na het begin van Coco’s zoektocht, nog steeds wereldberoemd is.

Mijn mening

Mademoisselle Chanel en het parfum van de liefde is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Toch leest het niet als een verslag van het leven van een bijzondere vrouw maar als een echte roman. Het beslaat maar drie jaar, namelijk de tijd die nodig was voor het ontstaan van Chanel No5, nu 100 jaar geleden. Overigens is niet alles in het boek echt gebeurd maar is het wel zo veel mogelijk op feiten gebaseerd.

Ik vind de schrijfstijl goed passen bij de tijd waarin het boek speelt. Het verhaal loopt van 1919 tot 1922 en de manier van vertellen geeft ook echt het gevoel dat je in die tijd bent. Toch komt het niet ouderwets over maar leest het juist heel prettig. Het verhaal wordt vanuit verschillende personen vertelt. Dat geeft het verhaal in dit geval net dat beetje extra.

Wat ik mooi vind aan dit boek, is dat dan wel het ontstaan van Chanel No5 beschrijft maar dat het eigenlijk veel meer is. Het is een liefdesgeschiedenis met al zijn goede en slechte tijden. Of eigenlijk een opeenvolging van liefdesgeschiedenissen want Coco heeft meerdere mannen in haar leven gehad. Daar waren overigens best wel wat bekende namen bij. Het is best apart te lezen over deze mensen als deel van het leven van de hoofdpersoon terwijl ze zelf ook zo beroemd zijn.

Ik heb dit boek gelezen in het kader van een blogtour. Er verschijnen rond deze tijd dus nog veel meer recensies van dit mooie boek! Kijk bijvoorbeeld vanaf 12 mei eens op Connie’s Boekenblog voor de volgende recensie.

4 sterren

Meer informatie over Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde

  • Oorspronkelijke titel: Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe
  • Uitgeverij: Uitgeverij Brandt
  • Verschijningsdatum: oktober 2018
  • Aantal pagina’s: 311
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789492037886
  • ISBN (ebook): 9789492037992

Plaats een reactie