Lieve mama – Esther Verhoef

Lieve mama van Esther Verhoef

Neem een groot, afgelegen huis, een jongen die geld nodig heeft en een onbegrijpelijke beslissing. Dan heb je de ingrediënten voor deze spannende thriller van Esther Verhoef. In Lieve mama zou Helen Möhring willen dat ze beter naar haar moeder had geluisterd, dan was ze niet in deze nachtmerrie terechtgekomen. Ook Ralf Venema had beter naar zijn moeder moeten luisteren, dan was hij niet medeplichtig geweest aan de gebeurtenissen die zich in dit boek voltrekken.

Esther Verhoef

Esther Verhoef is een succesvolle Nederlandse schrijfster. Ze werd geboren in 1968 in ‘s-Hertogenbosch. Ze is getrouwd met Berry Verhoef en heeft drie kinderen. Esther Verhoef schrijft romans, psychologische thrillers en af en toe korte verhalen. Voor Lieve mama schreef ze de thrillers Rendez-vous (2006), Close-up (2007), Alles te verliezen (2008) en Déjà vu (2010), die allemaal bestsellers zijn geworden. Samen met haar man schreef ze onder de naam Escober een aantal psychologische actiethrillers, die ook zeer succesvol zijn.

Waar gaat Lieve mama over?

De levens van Helen Möhring en Ralf Venema zijn totaal verschillend. Helen woont in een mooi huis, heeft een leuke baan als verpleegkundige en drie schatten van kinderen. Dat haar huwelijk met Werner niet meer is wat het geweest is, is een van de weinige minder leuke kanten van haar leven. Ralf daarentegen is een jongen van 18 die zijn leven totaal niet op orde heeft. Hij gaat niet naar school, hij werkt niet en komt op criminele wijze aan het geld voor zijn auto.

De levens van Ralf en Helen kruisen elkaar als Brian, een vriend van Ralf, besluit het huis van de Möhrings te overvallen. Ralf gaat mee om op de uitkijk te staan. Hij ziet Helen onverwacht vroeg thuiskomen. Dan hoort hij drie schoten. Hij verwacht dat zijn vriend snel zal komen, maar hij komt niet terug. En er komt ook geen politie.

Ondertussen in de woning van Helen en Werner: de overval verloopt niet zoals Brian had verwacht. Werner neemt daarop een beslissing die de rest van zijn leven en dat van zijn vrouw zal beïnvloeden. Helen wil naar de politie gaan, maar ze laat zich door Werner overtuigen dat niet te doen. Wat volgt is een nachtmerrie van de ergste soort.

Ralf wil weten wat er met Brian is gebeurd en start zijn eigen onderzoek. Ondertussen proberen Werner en Helen hun leven weer zo normaal mogelijk op te pakken. Uiteindelijk zullen de paden van Ralf en Helen elkaar weer kruisen.

Mijn mening over Lieve mama

Een geweldig boek, Lieve mama. Meteen vanaf het begin word je erdoor meegesleept en wil je gewoon zo snel mogelijk weten hoe het afloopt. Je weet dat het elk moment mis kan gaan voor Helen, maar je weet niet wat er zal gebeuren en wanneer. Dat houdt je op het puntje van je stoel tijdens het lezen. En dan blijkt alles ook nog eens anders te zijn dan het vooraf leek.

Esther Verhoef beschrijft in Lieve mama de gebeurtenissen vanuit Helen en vanuit Ralf. Zo leer je beide, totaal tegenovergestelde, werelden goed kennen. Beide personen zijn niet exact op de hoogte van wat er allemaal gebeurt, waardoor je als lezer de spanning voelt oplopen en kunt proberen te achterhalen wat er speelt. Als je erachter komt hoe het zit, komt dat als een verrassing. Maar als je dan terug gaat kijken, blijkt alles wel te kloppen.

In dit boek komt een aantal gruwelijke gebeurtenissen voor. Esther Verhoef heeft dat echter zodanig beschreven dat het goed duidelijk is hoe vreselijk het is wat er gebeurt, maar zonder dat het bloed uit het boek naar buiten komt druipen. Dat vind ik dan wel weer prettig, te veel bloed hoeft voor mij niet. Alles bij elkaar was dit een boek om van te genieten, dus ik geef het vijf sterren!

5 sterren

Meer informatie over Lieve mama

  • Uitgeverij: Prometheus
  • Verschijningsdatum: maart 2015
  • Aantal pagina’s: 275
  • Verkrijgbaar als: paperback, hardcover, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044628791
  • ISBN (hardcover): 9789044628838
  • ISBN (ebook): 9789044628814

Meer informatie over de auteur is te vinden op de website van Esther Verhoef.

Plaats een reactie