Lieve dochter – Elizabeth Little

Lieve dochter van Elizabeth LittleWanneer wilde jij voor het laatst je moeder vermoorden? Dat is de ondertitel van Lieve dochter. Jane Jenkins was niet dol op haar moeder, maar heeft ze echt de moord gepleegd waarvoor ze tien jaar in de gevangenis heeft gezeten? Zelf weet ze het niet meer, maar er was bewijs genoeg. Als blijkt dat er met het bewijs is gerommeld, wordt ze vrijgelaten. Ze neemt een nieuwe identiteit aan en gaat op onderzoek uit. Wilde ze echt haar moeder vermoorden?

Elizabeth Little

Elizabeth Little is geboren en getogen in St. Louis. Ze woont nu in Los Angeles. Lieve dochter is haar eerste roman. Het werd meteen een bestseller en is in meerdere talen vertaald. Eerder schreef ze al twee non-fictie boeken.

Waar gaat Lieve dochter over?

Lieve dochter vertelt het verhaal van Jane Jenkins. Jane is een soort bitchy Paris Hilton, met het verschil dat ze de laatste tien jaar van haar 26-jarige leven in de gevangenis heeft doorgebracht. Ze zat daar omdat ze haar moeder vermoord zou hebben. Zelf kan ze zich dat niet herinneren. Doordat blijkt dat tijdens het proces fouten zijn gemaakt, wordt ze na tien jaar vrijgelaten. In plaats van meteen weer het feestleven in te duiken, maakt ze een hele andere keuze: ze duikt onder en gaat op zoek naar de ware toedracht van de dood van haar moeder.

Deze zoektocht brengt haar al vrij snel naar de tweelingstadjes Ardelle en Adeline. Ze heeft op de avond van de moord haar moeder de naam Adeline horen zeggen. Ook zei ze ‘Tessa’. Jane gaat dus op zoek naar Tessa in Adeline. Ter plaatse ontmoet ze leden van de vijf belangrijkste families van het goudzoekersstadje. Iedereen woont nu in Ardelle en Adeline staat leeg, daar was geen goud of iets anders waardevols meer te vinden.

Jane wordt achtervolgd door misdaadblogger Trace Kessler. Vanaf de dag dat ze vrij kwam, zit hij achter haar aan. Om uit zijn handen te blijven, vermomt Jane zich als Rebecca Parker, een niet al te knappe doorsnee-meid.

In Ardelle ontdekt Jane/Rebecca het een en ander over haar moeder en ook over haar vader. Ze zou de dochter zijn van een rijke Zwitser, maar dat blijkt niet waar te zijn. Maar wie is dan haar vader? Uiteindelijk denkt ze het te weten en denkt ze ook te weten wie haar moeder echt vermoord heeft. Met gevaar voor eigen leven wil ze deze man met zijn daden confronteren. Maar dan blijkt het toch anders te zitten dan Jane dacht. En is haar moeder wel de bitch waar Jane haar voor hield?

Mijn mening over Lieve dochter

Toen ik Lieve dochter uit had, wist ik eigenlijk niet wat ik ervan moest vinden. Aan de ene kant was het wel een aardig verhaal. Een dochter die haar moeder vermoord zou hebben maar niets meer weet, vervolgens op onderzoek uitgaat en uiteindelijk de waarheid ontdekt. Aan de andere kant waren er best veel toevalligheden en kort-door-de-bocht-acties. Zo weet Jane niet meer wat er is gebeurd toen haar moeder werd vermoord, maar na tien jaar weet ze zich nog wel de twee namen te herinneren die haar moeder eerder die avond zei. Bovendien weet ze ook meteen dat de ene naam een plaats is en de andere een voornaam, terwijl de betreffende plaats naar een meisje is vernoemd. Dus dat had net zo goed ook een persoon kunnen zijn.

Wat dan wel weer leuk is, is het bitcherige gedrag van Jane. Terwijl ze als Rebecca door het leven gaat, moet ze zien te voorkomen dat iemand haar herkent. Je ziet het haar gewoon moeilijk hebben met het aanpassen van haar gedrag. Jane heeft zelf prima door hoe ze is. Zo zegt ze in het begin van het boek dat ze zichzelf slim vindt. En meteen erachteraan zegt ze: Maar je weet waarschijnlijk al dat ik dat niet ben. Een andere typische reactie volgt als Jane ontdekt dat haar vader haar vader niet is en ze bovendien ouder is dan ze dacht: en erger nog, ik had jaren de verkeerde horoscoop gelezen.

Alles bij elkaar vind ik het dus een twijfelgeval. Ik geef Lieve dochter toch drie sterren, omdat het wel lekker weg leest. Een prima boek voor een ontspannen avondje op de bank waarbij je niet te veel wilt nadenken.

3 sterren

Meer informatie over Lieve dochter

  • Oorspronkelijke titel: Dear Daughter
  • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
  • Verschijningsdatum: 2014 (februari 2015 in Nederland)
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789400505445
  • ISBN (ebook): 9789044973334

Meer informatie over de schrijfster? Kijk op de website van Elizabeth Little!

Plaats een reactie