Leeuwentemmer – Camilla Läckberg

Leeuwentemmer van Camilla LackbergHet paard rook de geur van angst nog voordat het meisje het bos uit kwam.” In deze beginzin vind je meteen de drie belangrijkste elementen uit Leeuwentemmer: angst, paarden en jonge meisjes. In Leeuwentemmer komt Victoria opeens uit het bos tevoorschijn, nadat ze vier maanden eerder verdwenen was. Ze is zwaar toegetakeld. Patrik Hedström en zijn team van politiemensen vrezen het ergste voor vier andere verdwenen meisjes. Zullen ze op tijd de dader weten te vinden om deze meiden te kunnen redden?

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg is al jaren een van mijn favoriete schrijfsters. Al vanaf IJsprinses kan ik steeds niet wachten tot er weer een boek van haar uitkomt. Ik was dan ook blij toen Leeuwentemmer verscheen, ruim twee jaar na het vorige boek, Engeleneiland. Leeuwentemmer is al weer het negende boek in de reeks over Erica Falck en Patrik Hedström. De boeken spelen zich af in de omgeving van het Zweedse plaatsje Fjällbacka, waar Camilla Läckberg zelf in 1974 is geboren en ook woont.

Hoewel Läckberg al op zeer jonge leeftijd begon met schrijven, is ze toch eerst een carrière als econome in Stockholm begonnen. Dat beviel niet zo goed en nadat ze een schrijfcursus cadeau had gekregen van haar familie, was haar nieuwe roeping een feit. Naast de misdaadboeken heeft ze ook kookboeken en kinderboeken geschreven.

Waar gaat Leeuwentemmer over?

Er spelen zich twee verhalen af, die uiteindelijk met elkaar verbonden blijken te zijn. Het eerste verhaal, dat in het heden speelt, vertelt over vijf verdwenen meisjes. Op een dag komt Victoria het bos uit lopen. Ze is ernstig gewond: haar ogen zijn weg, haar tong is verwijderd en haar gehoor is beschadigd. Ze loopt de weg op, vlak voor een auto die niet meer kan stoppen. Ze overleeft het niet. Patrik Hedström onderzoekt deze zaak maar komt er niet veel verder mee.

Ondertussen werkt Patriks vrouw, Erica Falck, aan een boek over de geschiedenis van Laila Kowalski. Zij zit al meer dan dertig jaar in de gevangenis voor de moord op haar man en het verwaarlozen van haar dochtertje. Erica bezoekt Laila in de gevangenis met de bedoeling meer te weten te komen over de gebeurtenissen zo lang geleden. Laila houdt echter haar mond. Laila’s man was leeuwentemmer in het circus toen ze hem leerde kennen. Hij besloot meteen bij haar te blijven. Samen kregen ze twee kinderen, een meisje en een jongen. Het meisje riep al snel grote angsten op bij Laila en het gezinsleven was niet wat ze ervan gehoopt had.

Erica ontdekt dat Laila op een of andere manier ook met de verdwenen meisjes te maken heeft. De vraag is alleen op welke manier. De manege van Jonas en Marta speelt een belangrijke rol in het verhaal. Victoria kwam er graag en het was Marta die haar vond. Een van de andere meisjes van de manege, Tyra, was de beste vriendin van Victoria. Op een dag verdwijnt ook haar stiefvader. De politie ontdekt dat hij regelmatig gelijke sommen contant geld op zijn bankrekening stortte. Het is daardoor duidelijk dat hij iemand chanteerde, maar wie en waarom? En wat heeft dat met de verdwijning van Victoria en de andere meisjes te maken?

De politie is al een eind op weg met het onderzoek als Laila eindelijk gaat praten. Erica denkt te weten waar de verdwenen meisjes zijn en gaat er zelf op af, tegen de zin van Patrik. Ze brengt zichzelf daarmee in gevaar, maar gelukkig had ze Patrik laten weten waar ze heen ging. Zo kon hij haar komen redden. Het is niet eind goed al goed, maar de hoofdpersonen leven nog, dus hopelijk komt er een nog volgend boek!

Mijn mening over Leeuwentemmer

Het is weer een echte Läckberg: alle vertrouwde personages doen mee en de gebeurtenissen zijn te gruwelijk voor woorden. Misschien een beetje te gruwelijk. Erica bemoeit zich weer lekker met het onderzoek van Patrik, waar hij natuurlijk weer niet blij mee is. Maar eigenlijk kan hij gewoon niet zonder haar. Het verhaal is spannend tot het einde, het duurt lang voor je door hebt hoe het nu echt zit. Wel blijft de vraag over waarom de dader het nu eigenlijk gedaan heeft.

Hier en daar zitten er wat minder geloofwaardige elementen in het verhaal. Een voorbeeld daarvan is de manier waarop de dader de meisjes wist te ontvoeren, zonder dat iemand het zag. Ook de manier waarop de Jonas en Marta hun relatie zijn begonnen, ze kenden elkaar nog maar net en wisten gewoon dat ze bij elkaar hoorden, komt wat vreemd over. Ten slotte is ook de dochter van Laila wel heel vreemd. Maar ach, het is fictie dus er kan veel. Dat houdt het spannend!

Het verhaal leest lekker: als je eenmaal bezig bent, wil je gewoon weten hoe het afloopt. Ik las het dan ook in een weekend uit, terwijl ik meestal een tot twee weken met een boek bezig ben. Dat de hoofdpersonen inmiddels bekenden zijn, maakt het ook leuk. Zo raak je weer een beetje op de hoogte van het leven van Patrik en Erica, haar zus Anna, schoonmoeder Kristina en alle mensen van het politiebureau.

Net als in eerdere boeken van Camilla Läckberg speelt een deel van het verhaal zich in het heden af en een deel in het verleden. Het verhaal in het verleden blijkt steeds in verband te staan met het verhaal nu. De vraag is alleen altijd hoe het nu zit. Läckberg weet de spanning er goed in te houden door steeds tipjes van de sluier op te lichten zonder te veel te verraden. Pas tegen het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Samenvattend vind ik dat er hier en daar iets te veel gruwelijkheden in het boek zitten en dat hier en daar wat gezocht is, maar het leest als een trein en het smeekt erom uitgelezen te worden. Daardoor kom ik uit op een beoordeling van vier sterren: zeker de moeite waard!

4 sterren

Meer informatie over Leeuwentemmer

  • Oorspronkelijke titel: Lejontämjaren
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: 2014 (januari 2015 in Nederland)
  • Aantal pagina’s: 371
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789041420145
  • ISBN (ebook): 9789026329357

Meer informatie over de schrijfster? Kijk op de website van Camilla Läckberg!

Plaats een reactie