In seizoenen – Judith Visser

In seizoenen van Judith VisserNa een aantal psychologische thrillers schreef Judith Visser met In seizoenen een heel ander boek. Het vertelt het verhaal van Annabel Wismar, 59 jaar oud, die na een routine-controle niet alleen krijgt te horen dat haar kanker terug is, maar ook dat ze uitbehandeld is. Ze wil niet opgeven en komt terecht in een Belgisch ziekenhuis. Ze gaat de strijd aan met de steun van haar zoon David. Samen vechten ze elk hun eigen gevecht, niet alleen tegen de ziekte en het naderende afscheid, maar ook tegen het verleden.

In seizoenen in het kort

Annabel Wismar heeft kanker gehad en is daarvoor nog steeds onder controle. De uitslag is altijd positief, dus de verrassing is groot als op een dag toch blijkt dat de kanker terug is, met uitzaaiingen. Annabel is ook meteen uitbehandeld. Ze zal de rest van haar leven niet meer kunnen zien in jaren, maar in seizoenen, zo kort heeft ze nog. Annabel is woest op het ziekenhuis: als de controles beter waren uitgevoerd, had het eerder ontdekt kunnen worden en had het nog wel zin gehad een behandeling te starten. Annabel besluit om het niet op te geven.

Zoon David steunt zijn moeder zo goed als het gaat. Hij vergezelt haar naar Leuven, waar ze Annabel nog wel willen behandelen. Ondertussen kan David zo even ontsnappen aan zijn huwelijksproblemen. Hij trekt bij zijn moeder in. Eigenlijk kan hij niet geloven dat het zo slecht gesteld is met haar gezondheid. Zowel Annabel als David is ervan overtuigd dat ze beter zal worden.

De ene chemokuur volgt op de andere, zonder veel succes. De tumoren groeien en de relatie tussen moeder en zoon is omgedraaid: de zoon zorgt nu voor de moeder. David blijft hoop houden terwijl Annabel langzaam beseft dat ze misschien toch niet lang meer heeft. Ze vlucht in het verleden, terug naar de tijd toen ze jong en gelukkig was.

Ook David kan zijn verleden niet loslaten. Sinds zijn huwelijk met Josefien niet meer is wat het ooit geweest is, denkt hij steeds vaker terug aan zijn jeugdliefde. Hij moet en zal haar weer terug hebben. Als Annabels einde nadert, levert dat voor David inzichten op die hem zullen helpen zijn leven weer op te pakken en eindelijk vorm te geven zoals hij dat eigenlijk altijd heeft gewild.

Mijn mening over In seizoenen

In seizoenen vertelt een mooi verhaal maar het is wel een heel triest boek. Het beschrijft nu eenmaal de laatste maanden van een doodzieke vrouw. Toch heeft Judith Visser er meer van weten te maken. Tussen de chemokuren door lezen we namelijk ook over zowel Annabels als Davids jeugdliefde. Verder worden ook de huwelijksproblemen van David mooi in het verhaal verweven. Ook dat zijn niet alleen maar onderwerpen om om te lachten, maar het maakt het geheel wel net wat lichter.

Het verhaal wordt beurtelings vanuit David en vanuit Annabel verteld. Zo zie je mooi hoe ze zich groot houden voor elkaar en hoe ze eigenlijk zichzelf en elkaar constant een beetje voor de gek houden. Ook wordt zo het verloop van de ziekte van twee kanten belicht.

Judith Visser heeft een aangename schrijfstijl. Ze doet niet onnodig moeilijk en haalt er niet veel overbodige informatie bij. Ondanks dat vanaf het eerste hoofdstuk duidelijk is hoe het af gaat lopen, weet ze er toch nog een beetje spanning in te houden. Het is echt moeilijk dit boek weg te leggen als je eenmaal aan het lezen bent. Dat in combinatie met de mate waarin ik geraakt werd door dit boek (heel erg!) zorgt dat ik er vijf sterren voor geef.

5 sterren

Meer informatie over In seizoenen

  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: januari 2016
  • Aantal pagina’s: 352
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044347500
  • ISBN (ebook): 9789044347517

Lees meer over Judith Visser op haar eigen website!

Plaats een reactie