Het eindeloze strand – Jenny Colgan

Het eindeloze strand van Jenny ColganFlora runt een café op het afgelegen Schotse eiland Mure. Haar vriend is advocaat en werkt voornamelijk in New York. Veel ziet ze hem dus niet. En hij is ook nog eens erg gesloten. Dit maakt het moeilijk voor haar om haar relatie goed te houden. Flora’s beste vriendin Lorna is stiekem verliefd op de Syrische vluchteling en huisarts Saif. Maar hij is getrouwd. Alleen zijn zijn vrouw en kinderen zoek. Flora’s broer Fintan is gelukkig met Colton. Maar hij weet niet dat Colton iets belangrijks voor hem achterhoudt. In Het eindeloze strand gaat Jenny Colgan verder waar ze is gebleven in het vorige boek over Café Zon & Zee.

Het eindeloze strand in het kort

Café Zon & Zee is een populaire plek geworden op het eiland Mure. Flora runt het met veel plezier. Ook is ze gelukkig met haar vriend Joel. Hoewel die relatie nog wel beter zou kunnen. Joel is veel weg en als hij er wel is, is hij erg gesloten. Pogingen van Flora om dichter tot elkaar te komen, lopen op niets uit.

Ook Lorna, Flora’s beste vriendin, kan wel wat geluk in de liefde gebruiken. Ze valt namelijk op Saif, de huisarts op het eiland. Deze Saif is een Syrische vluchteling die zijn vrouw en kinderen is kwijtgeraakt. Misschien leven ze nog, maar dat weet hij niet. Hij geeft de moed in ieder geval niet op.

Flora’s jongste broer Fintan heeft het erg getroffen met zijn Coltan. Hij weet echter niets van het grote geheim dat Coltan voor hem heeft. Zo hebben alle eilandbewoners hun zorgen en proberen ze er samen het beste van te maken, wat ze goed afgaat.

Mijn mening

Wat je misschien aan de beschrijving van het verhaal hierboven opvalt, is dat er niet echt een doorlopend verhaal in lijkt te zitten. Dat idee had ik tijdens het lezen namelijk ook. Op zich zit er wel een verhaal in, alleen zijn er zoveel verhaallijnen dat het soms lijkt alsof je alle belevenissen op Mure volgt in plaats van een specifieke gebeurtenis.

Het eindeloze strand is het vervolg op Een verre kust. Dit is een kort verhaal dat weer volgt op Café Zon & Zee. Ik heb Een verre kust niet gelezen, maar dat was geen probleem. Om Het eindeloze strand te kunnen waarderen zul je denk ik wel het eerste boek eerst moeten lezen. Je kent dan een groot deel van de belangrijkste personages al en weet hoe ze in hun huidige situatie zijn beland.

Het is leuk om te lezen hoe het alle personages verder vergaat, na het eerste boek. Vooral Flora komt aan bod, maar ook Joel, Lorna, Saif en Fintan krijgen veel spreektijd. Zo krijg je alles mee wat er op het eiland gebeurt. En het is fijn om daar deel van te zijn. Het eindeloze strand leest lekker vlot, de personages zijn sympathiek en je wordt zo het verhaal in gezogen. Daar geef ik vier sterren voor!

4 sterren

Meer informatie over Het eindeloze strand

  • Oorspronkelijke titel: The endless beach
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: januari 2019
  • Aantal pagina’s: 416
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789024580538, 9789021024561
  • ISBN (ebook): 9789024580545

Plaats een reactie