Het dilemma – B.A. Paris

Het dilemma van BA ParisLivia droomt al van een groots feest voor haar veertigste verjaardag sinds ze noodgedwongen een bescheiden huwelijksdag heeft gehad. Als het bijna zover is, zijn er echter wat problemen. Zowel Livia als haar man Adam zit met een groot dilemma. Als ze open kaart spelen, zal dat het feest verpesten. Hoe moeilijk het ook is, allebei proberen ze het feest zo goed mogelijk door te komen. Toch zal uiteindelijk de bom moeten barsten. Het dilemma van B.A. Paris is spannend en hartverscheurend tegelijk.

Het dilemma in het kort

Livia wordt bijna veertig. Om dat te vieren gaat ze een groot feest geven. Dat doet ze omdat ze ooit een mooi trouwfeest wilde, maar dat door omstandigheden niet heeft gekregen. Iedereen komt, alleen Livia’s dochter Marnie niet. Zij zit voor haar studie in Hongkong en kon niet terugkomen tussen de examens door. Maar heel stiekem wil Livia eigenlijk niet dat Marnie komt.

Haar man Adam weet dat echter niet en dus ook niet waarom ze niet wil dat hun dochter komt. Hij zit met een ander probleem. Hij weet iets waarvan hij weet dat het Livia’s wereld zal laten instorten maar hij wil het feest niet bederven. Daarom moet hij het voor zich zien te houden, maar dat eist veel van hem. Het is namelijk iets dat hem zelf ook niet bepaald onberoerd laat.

Zo gaat het feest voorbij terwijl Livia en Adam krampachtig proberen niets te laten merken. Als iedereen weer naar huis is, kan het niet lang meer duren. Als ze uiteindelijk allebei eerlijk zijn over wat hen bezig heeft gehouden, barst er inderdaad een behoorlijke bom. Een moeilijke tijd volgt en nu zal pas echt blijken of de liefde alle problemen kan overwinnen.

Mijn mening

In Het dilemma wordt de spanning heel zorgvuldig opgebouwd. Eerst weet je alleen dat Livia en Adam allebei met een dilemma zitten, maar je weet niet wat het is. Later in het verhaal kom je steeds meer te weten en wordt steeds duidelijker wat de omvang van het probleem is. Ik vond dit echt een heel spannend verhaal dat moeilijk weg te leggen was.

Het belangrijkste deel van het verhaal duurt ongeveer een dag, maar er gebeurt zo veel dat het nooit saai wordt. Livia en Adam vertellen om de beurt. Zo weet je steeds wat er aan beide kanten speelt en dat maakt het in dit geval extra spannend. Eigenlijk staat er ook nauwelijks iets overbodigs in het boek.

Ik vond de schrijfstijl erg prettig. Vrijwel meteen werd ik door het verhaal gegrepen en het liet me niet meer los. Ik moest echt weten wat er aan de hand was. Wel was het zo dat toen ik dat eenmaal wist, het laatste deel van het boek me net iets minder kon boeien. Wat dan ook wel weer het voordeel heeft dat het boek je niet eerst naar het puntje van je stoel trekt om je vervolgens heel hard te laten vallen. Het is meer een zachte landing en dat beviel mij heel goed.

5 sterren

Meer informatie over Het dilemma

  • Oorspronkelijke titel: The dilemma
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: mei 2020
  • Aantal pagina’s: 368
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026351204
  • ISBN (e-book): 9789026351211

Plaats een reactie