Helemaal het einde – Lisette Jonkman

Helemaal het einde van Lisette JonkmanHet leven van rockster Roxy bestaat uit seks, drugs en rock & roll. Dat gaat goed tot haar beste vriendin overlijdt. Roxy stort in en ze moet noodgedwongen weer terug naar haar ouders op het Nederlandse platteland. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verleden. Niet alleen komt ze weer in contact met haar jeugdvriend Arno, ook moet ze zien om te gaan met een geheim uit het verleden. En juist voor dat geheim was ze tien jaar eerder naar Amerika gevlucht. Helemaal het einde van Lisette Jonkman is een verhaal over vriendschap, fouten maken en weer opkrabbelen.

Helemaal het einde in het kort

De achtentwintigjarige Roxy is leadzangeres van een populaire Amerikaanse rockband en tourt al tien jaar met die band. Ze is niet vies van wat coke op zijn tijd en ook de drank vloeit regelmatig rijkelijk. Ze houdt zich staande maar daar komt verandering in als haar beste vriendin overlijdt. Roxy stort in en wordt naar haar ouders op het Nederlandse platteland gestuurd.

Daar aangekomen wil Roxy niets liever dan zo snel mogelijk weer weg. Ze heeft de afgelopen tien jaar geen contact gehad met haar familie en het weerzien verloopt dan ook niet met iedereen even soepel. Roxy mist haar mede-bandleden en Amerikaanse vrienden. Maar vooral mist ze de coke.

Een van de mensen die Roxy tien jaar terug achterliet, was haar beste vriend Arno. Hij blijkt nu voor haar vader te werken. Daardoor komt ze hem regelmatig tegen. Van de oude vriendschap lijkt echter niet veel over te zijn. Dat heeft ook te maken met het plotselinge vertrek van Roxy. Daarnaast heeft Roxy nog een geheim, dat ze jarenlang verborgen heeft weten te houden, maar waar ze nu haar ogen niet langer voor kan sluiten.

Langzaam maar zeker komt Roxy erachter wie haar echte vrienden zijn en wie ze beter links kan laten liggen.

Mijn mening over Helemaal het einde

Nu zit ik al een hele tijd tegen lege regels op mijn scherm aan te staren en het lukt maar niet iets op te schrijven over wat ik van Helemaal het einde vind. En ik denk dat dat wel iets zegt over wat ik van het boek vind. Dat weet ik namelijk niet. Aan de ene kant verwachtte ik iets vrolijks en humoristisch en dat was het minder dan verwacht. Aan de andere kant was het wel een boeiend boek om te lezen. En gelachen heb ik ook zeker wel.

Wat ik jammer vond, is dat het geheim waar Roxy mee rondloopt en wat de reden voor haar vertrek was, pas zo laat naar voren komt. Lange tijd is onduidelijk waarom ze eigenlijk zo graag weg wilde. Het leek zelfs of ze helemaal niet zou gaan. Roxy is trouwens niet echt een prettige figuur. Ze is nogal vol van zichzelf en houdt weinig rekening met anderen. Pas op het einde blijkt ze ook een andere kant te hebben.

Wat ik wel mooi vond, is dat de hele voorgeschiedenis van Arno en Roxy via dagboekfragmenten wordt verteld. Zo zie je Roxy langzaam opgroeien tot de vrouw die ze is. In het deel van het verhaal dat in de huidige tijd speelt, zie je haar langzaam weer terug veranderen naar een aangenamer personage.

Nu nog het aantal sterren. Op zich vond ik het een aardig boek maar ik had wel het gevoel dat het wat langzaam op gang kwam. Ook had ik iets meer humor verwacht. Daarom kom ik helaas niet verder dan drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Helemaal het einde

  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: juni 2017
  • Aantal pagina’s: 480
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789024578252
  • ISBN (ebook): 9789024578269

Plaats een reactie