Hartslag – Tess Gerritsen

Hartslag van Tess GerritsenAbby DiMatteo werkt als arts in het Bayside-ziekenhuis. Ze is in opleiding tot chirurg. Ze is enorm trots als ze gevraagd wordt toe te treden tot het transplantatieteam, waar ook haar vriend deel van uitmaakt. Maar dan werkt ze mee aan de transplantatie van een hart bij een zeventienjarige, onverzekerde jongen, terwijl het hart eerder toegezegd was aan een rijke, oudere vrouw. Dat wordt Abby niet in dank afgenomen. De gebeurtenissen die volgen, kunnen haar niet alleen haar carrière kosten, maar alles wat haar lief is. Zelfs haar leven. Hartslag is de eerste medische thriller van Tess Gerritsen.

Hartslag in het kort

Als Abby DiMatteo gevraagd wordt voor het transplantatieteam van het Bayside-ziekenhuis, hoeft ze niet lang na te denken. Dit is wat ze wil. Ze werkt al als arts en is in opleiding tot chirurg. Maar dan wordt ze meegesleept in de hectiek rond de transplantatie van een hart. Er zijn twee kandidaten. Met enig kunst- en vliegwerk weten Abby en haar collega Vivian Chao het hart bij de volgens hen juiste persoon te krijgen: een zeventienjarige, onverzekerde jongen. Een rijke, oudere vrouw blijft zonder nieuw hart achter. De echtgenoot van deze Nina Voss is woest en zweert Abby te gronde te richten

Al snel daarna blijkt er toch een hart beschikbaar te zijn voor Nina Voss. Abby heeft wat vragen over de herkomst van het hart. De antwoorden die ze krijgt, zijn echter niet zoals verwacht. Er blijkt nogal wat onduidelijkheid over te zijn. Abby wil toch precies weten wat er aan de hand is. Ze realiseert zich niet in wat voor wespennest ze zich steekt. En dan wordt er ook nog een arts uit het transplantatieteam dood gevonden: hij heeft zelfmoord gepleegd.

Ondertussen in Rusland: de elfjarige Yakov heeft geen ouders meer en leeft met drie andere jongens bij ‘oom Misha’. Op een dag worden ze meegenomen door twee mensen die beloven ze bij Amerikaanse pleegouders onder te brengen. Per boot gaat het naar Amerika. Yakov is nogal ondernemend en zwerft de hele boot door. Zo ontdekt hij wat dingen die hij niet had mogen weten. Misschien eindigt de reis toch niet bij die lieve pleegouders die hem beloofd zijn…

Abby heeft intussen zo veel ontdekt dat ze haar leven niet meer zeker is. Ze besluit de politie te vertrouwen, ondanks dat ze zelf van moord wordt verdacht, en mee te werken aan de zoektocht naar de herkomst van de organen. Maar ook nu is ze nog niet veilig. Ze doet een schokkende ontdekking, maar komt de politie ook op tijd achter de waarheid?

Mijn mening over Hartslag

Hartslag is de eerste medische thriller van Tess Gerritsen. Het boek staat vrij vol medische termen, maar omdat alles wel goed uitgelegd wordt, is het goed te volgen. Het levert echter wel af en toe wat onnatuurlijke dialogen op, waarbij een arts het doel van een medicijn uitlegt terwijl hij erover praat. Voor lezers zonder medische achtergrond is dat echter wel nodig, en dan valt het ook minder op dat een arts normaal gesproken niet zo tegen zijn collega’s zou praten. Het is wel duidelijk dat Tess Gerritsen zelf arts is!

Hartslag is een op zichzelf staand boek. Er zitten echter wat verwikkelingen in waardoor ik graag nog een vervolg had gelezen. Zo voel je de spanning tussen Abby DiMatteo en politieman Katzka groeien. Maar zij woont al gelukkig samen, dus in dit boek gebeurt er verder niets. Maar later misschien? Daar zullen we helaas nooit achter komen.

Net als de andere boeken van Tess Gerritsen is Hartslag een prettig geschreven boek. Je leeft makkelijk mee met Abby. Op de medische termen na is de schrijfstijl niet te ingewikkeld maar ook niet te simpel. Het extra verhaal van Yakov laat het allemaal net dat beetje meer leven. Kortom, Hartslag is een spannend boek dat ik met tegenzin weglegde toen het uit was.

4 sterren

Meer informatie over Hartslag

  • Oorspronkelijke titel: Harvest
  • Uitgeverij: The house of books
  • Verschijningsdatum: 1996
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044350326
  • ISBN (ebook): 9789044350333

Plaats een reactie