Gone girl – Gillian Flynn

Gone girl van Gillian FlynnOp zijn vijfde trouwdag krijgt Nick de schrik van zijn leven: als hij thuiskomt, blijkt zijn vrouw Amy verdwenen te zijn. Het beeld dat de buitenwereld van het stel heeft, is dat ze het perfecte huwelijk hebben. Al snel blijkt er echter van alles te spelen en het duurt dan ook niet lang voordat Nick verdacht wordt van moord op Amy. Hij blijft volhouden dat hij het niet heeft gedaan, maar de bewijzen tegen hem stapelen zich op. Er is nog maar één persoon die hem kan redden, en dat is Amy zelf. Gone girl van Gillian Flynn neemt je mee in een achtbaan van emoties, verdenkingen en plotwendingen waar je je maar met moeite van los kan maken.

Gone girl in het kort

Amy is voor Nick de vrouw van zijn dromen. Hij kan zich geen leven zonder haar meer voorstellen. Toch moet hij zonder haar verder, want op hun vijfde trouwdag is ze verdwenen, ontvoerd vanuit hun eigen huis.

Twee jaar eerder verhuisden Nick en Amy van New York naar Nicks geboorteplaats Carthage in Missouri. Amy was hier niet erg blij mee maar omdat ze allebei werkloos waren, hun geld bijna op was en Nicks ouders ziek waren, had ze weinig keus.

Amy zet elk jaar op hun trouwdag een speurtocht uit. Dat heeft ze ook dit jaar gedaan. Nick volgt de aanwijzingen nu alleen. De plaatsen waar Amy hem heen stuurt, maken hem duidelijk dat ze iets van hem weet wat hij liever verborgen had gehouden.

Hoewel het huwelijk van Nick en Amy voor de buitenwereld altijd heel goed is geweest, gaat Nick zich steeds verdachter gedragen. De politie ziet hem dan ook al snel als verdachte. Hij ontkent alles, maar de bewijzen stapelen zich op. Nick denkt te weten hoe de vork in de steel zit maar behalve zijn zus en zijn advocaat wil niemand naar hem luisteren. Alleen Amy kan hem nu nog redden.

Mijn mening over Gone girl

In Gone girl word je heen en weer geslingerd tussen sympathie voor Nick en sympathie voor Amy. Net als je helemaal meeleeft met de een, vertelt de ander iets waardoor je wereldbeeld weer helemaal op zijn kop komt te staan. Het boek blijft je lange tijd verrassen. Pas tegen het einde lijken de ware motieven van beiden duidelijk te worden. En zelfs dan nog weet Gillian Flynn het verhaal net anders te laten eindigen dan je zou verwachten.

Gone girl vertelt het verhaal vanuit Nick en vanuit Amy. Je zult al snel merken dat ze elk een eigen versie van de waarheid hebben. Wie moet je geloven? Dat blijft lang onduidelijk en zorgt ervoor dat het boek spannend is en dat je het maar niet weg kan leggen.

Nick en Amy lijken zo leuk samen, maar ze hebben allebei andere ideeën over wie ze zijn en over hun relatie. In Gone girl staat dan ook de vraag centraal hoe goed we de ander, en vooral ook onszelf, eigenlijk kennen en hoe ver we kunnen en willen gaan om de ander tegemoet te komen. Een onderwerp dat voor veel mensen relevant zal zijn, lijkt me. Maar zo extreem als in Gone girl hoop ik het nooit mee te maken!

Omdat dit boek echt iets met me deed, me liet twijfelen over hoe ik over Nick en Amy moest denken, geef ik het vijf sterren.

5 sterren

Meer informatie over Gone girl

  • Nederlandse titel: Verloren vrouw (eerder verschenen als Donker hart)
  • Uitgeverij: De Boekerij
  • Verschijningsdatum: 2012
  • Aantal pagina’s: 448
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789022578711
  • ISBN (ebook): 9789402302936

Plaats een reactie