Gestrand – Sarah Goodwin

Gestrand van Sarah GoodwinEen groep van acht mensen gaat voor een reality-show een jaar overleven op een onbewoond eiland. Na afloop van het jaar gebeurt er echter niets. De boot die ze zou komen ophalen, verschijnt niet. De spanningen waren al hoog opgelopen, maar vooral voor Maddy loopt het nu volledig uit de hand. Gestrand, het debuut van Sarah Goodwin, laat je de spanning, kou en honger tot in je botten voelen.

Gestrand in het kort

Maddy is heel beschermd opgevoed. Nu haar ouders er niet meer zijn, weet ze even niet wat ze met haar leven aan moet. Daarom geeft ze zich op voor een tv-programma. Samen met zeven anderen zal ze een klein jaar op een onbewoond eiland doorbrengen. Ze moeten zichzelf daar zien te redden.

Al vrij snel ontstaan er problemen in de groep. Iedereen heeft zo zijn eigen sterke en minder sterke eigenschappen en soms botsen die. Maddy is degene die door de anderen als doelwit gebruikt wordt om alle frustraties op uit te leven. Op een dag komt het zelfs zover dat ze verstoten wordt.

Zo goed en zo kwaad als het gaat overleven Maddy en de anderen op het eiland. Ze zijn opgelucht als eindelijk de dag is aangebroken waarop ze weer opgehaald zullen worden. Maar… de boot komt niet. De strijd om te overleven gaat nog even door, en is nu alleen nog maar moeilijker nu ze niet weten of en wanneer ze weg kunnen.

Maddy is vrij goed in het vinden van eten maar moet toezien hoe haar voorraden gestolen worden terwijl zij op pad is. Ze vindt een goede verstopplaats, maar de andere nemen haar dat niet in dank af. De sfeer wordt steeds grimmiger, tot het voor Maddy tot een dieptepunt komt. Dan doet ze een schokkende ontdekking.

Mijn mening

Als je die programma’s op tv ziet waarin mensen zich samen laten opsluiten, vraag je je wel eens af wat ze bezielt. Maddy geeft daar een antwoord op. Maar in dit geval loopt alles gigantisch uit de hand. Op een of andere manier is het toch geloofwaardig.

Tijdens het verhaal wordt al af en toe gehint naar de afloop. Dan wordt er iets gezegd in de trant van: “als ze had geweten hoe het later uit de hand zou lopen”. Ergens vind ik dat niet zo leuk om te lezen. Dat het misgaat is toch wel te verwachten anders zou het geen spannend boek zijn.

Je weet al vanaf het begin dat Maddy het overleeft. Of dat ook voor de anderen geldt en hoe Maddy het voor elkaar krijgt, blijft echter lang onduidelijk. Er is dus genoeg spanning om steeds maar weer verder te willen lezen.

De verschillende karakters zijn hier en daar wel een beetje stereotypen. Zo is er eentje een duidelijke leider, eentje een behoorlijke meeloper en eentje een beetje wereldvreemd. Op zich maakt dit het ook wel weer leuk om te lezen omdat deze verschillende persoonlijkheden steeds met elkaar in aanvaring komen.

Het boek is prettig geschreven, het leest fijn. Ik voelde me echt af en toe een beetje koud en hongerig en ook wat angstig. Arme Maddy. Ik twijfel een beetje of ik Gestrand vier of vijf sterren zal geven. Omdat ik het wel heel spannend vond maar het me niet diep raakte (wat ook niet te verwachten is bij een thriller) geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Gestrand

 • Oorspronkelijke titel: Stranded
 • Uitgever: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: maart 2022
 • Aantal pagina’s: 336
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026358807
  • E-book: 9789026358814
  • Luisterboek: 9789026359736

Plaats een reactie