Een onmogelijke keuze – Clare Mackintosh

Een onmogelijke keuze van Clare MackintoshPip en Max hebben een gelukkig huwelijk, compleet gemaakt door zoontje Dylan. Helaas komt aan het geluk een einde als Dylan ernstig ziek blijkt te zijn. Als hij volgens de artsen uitbehandeld is, komen Pip en Max voor een keuze te staan. Ofwel ze stoppen op advies van het ziekenhuis met de behandeling, ofwel ze nemen hem mee naar Amerika om hem daar verder te laten behandelen. Pip en Max worden het niet eens. Een rechtszaak volgt. De uitspraak heeft grote gevolgen voor hun verdere leven. Een onmogelijke keuze van Clare Mackintosh is gebaseerd op gebeurtenissen uit haar eigen leven en doet af en toe echt pijn om te lezen.

Een onmogelijke keuze in het kort

Pip en Max hebben het goed samen. Hun tweejarige zoontje Dylan maakt hun geluk compleet. Hij begint echter problemen te krijgen en als ze dan uiteindelijk naar de dokter gaan, krijgen ze slecht nieuws. Dylan heeft een hersentumor. Maandenlange behandelingen met ups en downs volgen. Uiteindelijk gaat het niet meer: de artsen geven Dylan op. Max kan zich daar niet bij neerleggen. Hij heeft een dokter in Amerika gevonden die nog een therapie kan toepassen die in Engeland niet mogelijk is. Pip is het er echter niet mee eens: zij wil de behandeling stoppen omdat Dylan ook met de nieuwe therapie geen waardevol leven zou kunnen krijgen.

Omdat Pip en Max het niet eens zijn, moet de rechter uitspraak doen over de te volgen weg. Dit drijft Pip en Max ver uit elkaar, net nu ze elkaar zo hard nodig hebben.

Na de uitspraak volgt het boek twee paden: hoe het verder zou gaan als de behandeling gestaakt wordt en hoe het verder zou gaan als Max Dylan mee mag nemen naar Amerika. In beide gevallen is er veel verdriet en loopt niet alles zoals Pip en Max zouden willen.

Mijn mening

Het boek begint met een scène uit de rechtszaal. Ik was niet op zoek gegaan naar recensies en samenvattingen dus ik wist niet waar het toen om ging. Wel was meteen duidelijk dat er iets groots op het spel stond. Nog voor de uitspraak neemt het boek je mee terug in de tijd, als Dylan al een tijd ziek is en de ouders nog hoop hebben op verbetering. Vanaf daar groei je langzaam met ze mee en leer je het verdriet goed kennen.

Het eerste deel van het boek is echt hartverscheurend. De keuze die Pip en Max moeten maken, wens je echt niemand toe. Het is ook mooi om te lezen dat het de arts ook niet onberoerd laat.

Na de uitspraak wordt het een ander verhaal. Je krijgt nu delen van de toekomst volgens Pips keuze en volgens Max’ keuze te zien. In beide gevallen leggen de gebeurtenissen een bom onder hun relatie maar in beide gevallen gaan ze er anders mee om. Je ziet in beide verhalen dezelfde personen een bijrol vervullen, maar ook die rol wisselt per situatie. Aan de ene kant is het mooi om te zien hoe dingen hadden kunnen lopen als de keuze anders was geweest. Aan de andere kant moet je je in elk nieuw hoofdstuk weer inleven in de situatie die dan geldt. Ik raakte af en toe wat in de war van die wisselingen.

Het verhaal is goed geschreven. Mackintosh weet je echt te raken met haar woorden. Misschien komt dat doordat ze zelf in een vergelijkbare situatie heeft gezeten. Anders kun je je toch nauwelijks voorstellen wat het betekent om een kind te verliezen. Ze schrijft dan ook in haar nawoord dat het een ongelooflijk moeilijk boek was om te schrijven. Dat geloof ik direct. En ik kan me ook voorstellen dat het moeilijk is om te lezen als je zelf zoiets hebt meegemaakt. Misschien helpt het om te begrijpen dat welke keuze je ook maakt, de gevolgen nooit te voorspellen zijn en er dus ook niet altijd echt een goede of foute keuze is.

4 sterren

Meer informatie over Een onmogelijke keuze

 • Oorspronkelijke titel: After the end
 • Uitgeverij: De Fontein
 • Verschijningsdatum: november 2019
 • Aantal pagina’s: 352
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026150135
  • E-book: 9789026150142
  • Luisterboek: 9789026150951

Plaats een reactie