Brandoffer – M.W. Craven

Brandoffer van MW CravenVoormalig inspecteur Washington Poe probeert zijn leven weer op orde te krijgen in een hutje op de hei als hij noodgedwongen wordt ingeschakeld bij een lastige zaak. In de omgeving waar hij woont, zijn veel steencirkels te vinden. In een daarvan wordt een man aangetroffen die zo te zien levend is verbrand. Er volgen er meer. Bij eentje blijkt de naam van Poe op de borst gekerfd. Meer aanwijzingen lijken er niet te zijn. Met hulp van zijn partner Tilly Bradshaw weet Poe echter tot de kern van de zaak te komen. Brandoffer is het eerste deel over Washington Poe en Tilly Bradshaw van M.W. Craven.

Brandoffer in het kort

Sinds hij in zijn rol als inspecteur een grote fout heeft gemaakt, is Washington Poe met verlof. Hij is in een oud huisje op het platteland gaan wonen en houdt zich bezig met zaken in en rondom het huis. In de buurt wordt middenin een steencirkel een verbrande man gevonden. Er zijn geen sporen. Als dit een derde keer voorkomt, ontdekt Tilly Bradshaw, Poes voormalige partner, dat de naam ‘Washington Poe’ op de borst van het slachtoffer staat. Daarom wordt zijn schorsing ingetrokken en moet hij achter de dader aan.

De eerste richting die Poe met zijn team gaat volgen, is het verband tussen de slachtoffers. Dat lijkt er niet te zijn. Dan wijst een van de rechercheurs hem op een oude zaak van zesentwintig jaar geleden. Dat is de start van een reeks toevallige en minder toevallige ontdekkingen die er uiteindelijk toe leiden dat Poe weet wie de dader is. Die ontdekking is behoorlijk schokkend voor hem want er blijkt een heel verhaal achter de daden te zitten waarvan hij nooit had kunnen vermoeden dat dit werkelijkheid was.

Mijn mening

Wat ik echt fantastisch vind aan dit boek, is dat Craven het voor elkaar heeft gekregen om iemand gruwelijke daden te laten plegen waarna ik ook nog sympathie had voor de man. Meestal zijn daders verknipte types die je maar beter niet per ongeluk tegen kunt komen. In dit geval hoef je als lezer niet bang voor hem te zijn, de slachtoffers krijgen hun verdiende loon. Hoe ze dat verdiend hebben, moet je zelf maar lezen.

Tilly Bradshaw is een prachtige figuur om over te lezen. Ze ontwikkelt zich van meisje dat bijna vastzit aan haar computer tot een ware rechercheur. Fijn om te lezen dat de mensen die het voor het zeggen hebben vertrouwen hebben in de goede kanten van de minder perfecte werknemers. En dat die minder perfecte mensen daardoor kunnen laten zien dat ze een grote meerwaarde hebben.

Tijdens het lezen komt Poe op mij over als een oudere man. In werkelijkheid is hij echter nog geen veertig. Dat verwarde me af en toe een beetje. Verder was het af en toe even goed opletten om de tijdlijnen goed voor ogen te houden. Een deel van de gebeurtenissen speelde zich zesentwintig jaar geleden af, soms is het goed om dat goed in je achterhoofd te houden.

Poe vertelt het hele verhaal. Hij doet dat in relatief korte hoofdstukken waardoor er veel vaart in lijkt te zitten. Af en toe gaat het volgende hoofdstuk echter naadloos over in het vorige, waardoor ik eigenlijk niet begreep waarom er een nieuw hoofdstuk begon. Maar verder leest het verhaal prima. Het is spannend genoeg om de aandacht goed vast te houden en steeds maar door te willen lezen.

Brandoffer is het eerste boek van M.W. Craven in de reeks over Washington Poe. Het tweede deel, Zwarte zomer, verscheen echter eerder in het Nederlands. Ik las dat boek dan ook als eerste. In Zwarte zomer stonden veel verwijzingen naar wat er eerder is gebeurd en toen vond ik het jammer dat ik het eerste boek nog niet had gelezen. Mocht je dus nog niets van Craven gelezen hebben, begin dan vooral bij Brandoffer. In april 2022 komt het derde deel in het Nederlands uit: De curator. In het Engels is deel vier er al en deel vijf wordt in 2022 verwacht.

4 sterren

Meer informatie over Brandoffer

 • Oorspronkelijke titel: The puppet show
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: juni 2021
 • Aantal pagina’s: 336
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789024599189
  • E-book: 9789024594924
  • Luisterboek: 9789024599868

Plaats een reactie