Een blog over digitaal lezen

Een nieuw blog: over digitaal lezen!

Waarom een blog over digitaal lezen? Omdat ik zelf al jaren overtuigd ben, maar er nog wel wat werk te verrichten is om meer mensen over te krijgen.

Digitaal lezen is al heel lang mogelijk en heeft grote voordelen. Bekijk echter eens de top 5 van meest verkochte boeken bij bijvoorbeeld bol.com. Dan zie je dat daar toch voornamelijk papieren boeken bovenaan staan. Ik heb het idee dat het digitale lezen best wat meer gepromoot mag worden.

Ik weet niet of het zo is dat mensen gewoon niet goed bekend zijn met de mogelijkheden van digitaal lezen. Of dat ze het gewoon prettig vinden een papieren boek vast te houden. In dat laatste geval zal het moeilijk zijn mensen te overtuigen. In het eerste geval hoop ik met dit blog de informatie te geven die nodig is om de bekendheid te vergroten.

Waarom ik digitaal lees

De reden waarom ik een aantal jaren geleden digitaal ben gaan lezen, is eigenlijk heel simpel en praktisch: de boekenkast begon vol te raken. Dan kun je natuurlijk met creatief stapelen wel wat ruimte winnen. Dat gaat er echter niet bepaald opgeruimd uitzien. En ook dan is de ruimte eindig. Waarom dan niet al die boeken overzichtelijk bij elkaar op een apparaat, dacht ik toen. In die tijd was de e-reader nog geen gangbaar apparaat en was de prijs nog vrij hoog. Toch waagde ik de gok.

Mijn digitale ontwikkeling

Bebook Neo

Bebook Neo
Bebook Neo

Mijn eerste e-reader was een Bebook Neo. Toen ik hem kocht, was het een van de modernere apparaten. Hij had WiFi zodat je er boeken mee op internet kon kopen. In de praktijk bleek ik dat nooit te gebruiken. Zo goed en gemakkelijk werkte het allemaal nog niet. Wel gebruikte ik WiFi om de krant te downloaden. Bij gebrek aan tablet las ik die ook op de e-reader. Maar dat was nog niet ideaal. Voor het lezen van ‘gewone’ boeken, waar ik het apparaat in de eerste plaats voor had aangeschaft, voldeed hij echter prima.

Tablet

Toen kwam de tablet. Een mooi apparaat, maar te zwaar om langdurig op te lezen. Ook het scherm van zo’n apparaat is niet ideaal voor het lezen van boeken. Dus het lezen bleef ik op de Bebook Neo doen.

Kobo Aura HD

Kobo Aura HD
Kobo Aura HD

Op een dag, een jaar of drie na de aanschaf van de Bebook, werd mijn aandacht getrokken door een advertentie voor de Kobo Aura HD. Een iets groter scherm en een veel scherper beeld. Wie wil dat nou niet? Ik wel. En zo kwam de Kobo Aura HD in huis. De Bebook ging via Marktplaats naar een dame die kort ervoor van haar Neo was beroofd. Die had dus ook weer een goed thuis.

Voordeel van de Kobo is dat boeken die je koopt bij de webwinkel van Kobo, automatisch op het apparaat geladen worden. Lekker makkelijk maar niet strikt noodzakelijk. Ik koop ook nog steeds bij andere winkels als het zo uitkomt.

De digitale toekomst

Om mij heen zie ik mensen overstappen van de e-reader naar de tablet. Hoewel ik begrijp dat een tablet voordelen heeft, blijf ik het e-Inkscherm van de e-reader aanzienlijk prettiger vinden. Het zou me dan ook verbazen als de e-reader zou verdwijnen. En ik zou het erg jammer vinden.

Lees jij ook digitaal? En zo nee, waarom niet en waardoor zou je je laten overtuigen?

Plaats een reactie