Dansen in de hemel – Michael Pilarczyk

Dansen in de hemel van Michael PilarczykAmor omnia vincit. Liefde overwint alles. Een betere ondertitel had Michael Pilarczyk niet voor zijn debuutroman Dansen in de hemel kunnen kiezen. Zuivere liefde is wat Mishka Kamadev zoekt. In zijn zoektocht bereikt hij hoge pieken en diepe dalen. Als hij de pure liefde gevonden denkt te hebben bij Lisa, blijkt het leven toch niet alleen maar over rozen te gaan. Niet alleen door Lisa’s ziekte, maar ook door een aantal wat minder handige keuzes, is het leven voor Mishka niet wat hij ervan gehoopt had. Wat resulteert is een ontroerend verhaal dat je diep raakt.

Michael Pilarczyk

Michael Pilarczyk is een veelzijdig man. Hij werd geboren in 1969 in Polen. Hij begon zijn carrière bij Radio 10. Al snel werd hij door Veronica ontdekt en begon hij bij Veronica televisie. Zijn droom ging in vervulling toen hij op de radio programma’s kon gaan presenteren. Daarna was hij bezig met verschillende projecten, zoals het oprichten van radio 538, het oprichten, kopen en verkopen van bedrijven en maakte hij een lange zeilreis. In die periode schreef hij Dansen in de hemel. De oprichting van een uitgeverij, Invictus Publishing, volgde.

Waar gaat Dansen in de hemel over?

Mishka Kamadev is een jonge ondernemer. Hij is geboren in een dorpje in Polen als zoon van een Nederlandse moeder en een Poolse vader. In zijn jeugd verhuist het gezin naar Nederland. Hij ontmoet Lotte en lange tijd lijken ze voor elkaar voorbestemd. De grootste droom van Mishka is om een beroemd dj te worden. En dat lukt hem. Dan ontmoet hij Lisa. In haar herkent hij de vrouw van zijn leven. Alleen zij kan hem zuivere liefde geven.

Als Lisa eindelijk instemt om met Mishka te trouwen, vertelt ze er meteen bij dat ze ziek is en niet oud zal worden. De eerste tegenslag voor Mishka. Zijn leven raakt in een stroomversnelling: eerst gaat zijn carrière als een trein, maar als hij ruzie krijgt met zijn platenbaas en daarna ook nog eens al zijn spaargeld, en meer, verliest op de beurs, begint de situatie aardig hopeloos te worden. Ook de gezondheid van Lisa is niet om over naar huis te schrijven.

Dan besluit Mishka een eigen bedrijf te starten. Hij weet mensen te strikken die er geld in steken en hem helpen. Het lijkt allemaal goed te gaan. Maar ook met dit bedrijf komt hij bedrogen uit. Ondertussen vertelt Lotte hem dat ze zwanger van hem is. Mishka’s leven is een puinhoop. Na de ene up komt de volgende down, tot alles uiteindelijk goed lijkt te gaan. Maar dan gooit Lisa’s ziekte roet in het eten.

Mijn mening over Dansen in de hemel

Mijn favoriete genre is de literaire thriller. Maar thrillers weten mij nooit zo te raken als Dansen in de hemel van Michael Pilarczyk. Ik ben helemaal blanco aan dit boek begonnen. Ik had er wel van gehoord, maar had er niets over gelezen en wist ook niet waar het over ging. In dit geval pakte dat heel goed uit. Als ik tijdens het lezen zo geraakt word dat een doos tissues geen overbodige luxe is, dan is het een goed boek.

Wat ik opvallend vind, is dat Mishka vaak keuzes maakt die nogal onverstandig zijn en dat hij zich niet altijd even netjes gedraagt tegenover zijn zieke vrouw. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk best wel een vervelend ventje. Toch weet Michael Pilarczyk het zo te verwoorden dat je medelijden met Mishka hebt als alles fout gaat en blij voor hem bent als het een keer goed gaat. Je leeft gemakkelijk met hem mee.

Van sommige dingen vraag je je af hoe Pilarczyk het verzonnen heeft. Mishka krijgt wel erg veel grote tegenslagen te verwerken. Maar toen las ik op zijn website dat Michael Pilarczyk zelf een deel van de gebeurtenissen in het boek heeft meegemaakt. Hij is dus een echte ervaringsdeskundige.

Dansen in de hemel gaat over liefde, geld en geluk. Maar ook over doorzettingsvermogen om te bereiken wat je hebben wilt. Mishka lukt het keer op keer, ondanks dat hij soms foute keuzes maakt. Op die manier inspireert het boek om vooral door te gaan. In mijn geval met proberen een succes te maken van dit boekenblog 😉.

Hoewel ik me had voorgenomen niet te vaak vijf sterren uit te delen, doe ik het bij dit boek toch weer. Het is het gewoon waard.

5 sterren

Meer informatie over Dansen in de hemel

  • Uitgeverij: Invictus Publishing
  • Verschijningsdatum: mei 2014
  • Aantal pagina’s: 256
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789079679201, 9789079679294
  • ISBN (ebook): 9789079679324

Voor meer informatie over het boek of de schrijver kun je kijken op de website van Michael Pilarczyk of van het boek zelf.

Plaats een reactie