Doodverklaard – Lisa Gardner

Doodverklaar van Lisa GardnerAls de zevenjarige Annabelle Granger op een dag thuiskomt uit school, staan haar ouders met ingepakte koffers klaar om te vertrekken. Ze gaan van Boston naar Florida waar ze onder andere namen verder leven. Vanaf dat moment verhuist het gezin met enige regelmaat. Steeds nemen ze een nieuwe identiteit aan. Annabelle weet niet waarom, tot op een dag een graf met de lijken van zes jonge meisjes wordt gevonden. Een ervan draagt een medaillon met de naam van Annabelle. Inspecteur D.D. Warren roept de hulp in van rechercheur Bobby Dodge om de moordenaar te vinden. Doodverklaard is het tweede boek van Lisa Gardner met D.D. Warren.

Doodverklaard in het kort

Al haar hele leven is Annabelle Granger op de vlucht. In haar jeugd verhuist ze met haar ouders van hot naar her. Sinds ze volwassen is, leeft ze nog steeds onder een schuilnaam en met vijf sloten op de deur. Eigenlijk weet ze niet waarvoor ze op de vlucht is. Nu haar ouders zijn overleden, kan ze het ook niet meer vragen.

Op een dag wordt een ondergrondse ruimte ontdekt waarin de lijken van zes meisjes liggen. Een daarvan draagt een medaillon met de naam Annabelle Granger erop. En zo ziet Annabelle op tv dat ze is doodverklaard. Zij weet zelf natuurlijk beter en ze stapt naar de politie om te helpen met het onderzoek en te weten te komen waarvoor ze nu eigenlijk haar hele leven al op de vlucht is.

Inspecteur D.D. Warren roept de hulp in van rechercheur Bobby Dodge, omdat hij betrokken was bij een zaak waar ook gebruik werd gemaakt van een ondergrondse schuilplaats. De kelder die nu is gevonden, ligt op het terrein van een voormalige psychiatrische inrichting. Daarom wordt de focus eerst gelegd op de vroegere medewerkers en patiënten van deze kliniek. Dit gaat echter moeizaam omdat de inrichting al lange tijd gesloten is en de moorden al zo lang geleden hebben plaatsgevonden.

Meer en meer wordt duidelijk dat Annabelle Granger de sleutel is tot de oplossing. Wie het op haar voorzien heeft, nog steeds, blijft lang onduidelijk. Maar dan krijgt Bobby Dodge iemand te spreken die meer licht op de zaak kan werpen. Maar tegen die tijd heeft de mysterieuze stalker ook al uitgevogeld waar Annabelle woont. Zal haar jarenlange vechttraining haar nu nog kunnen redden?

Mijn mening over Doodverklaard

Als je een spannende thriller zoekt, kun je bij Lisa Gardner je hart ophalen. Doodverklaard is al een wat ouder boek, oorspronkelijk in 2007 verschenen, maar dat merk je tijdens het lezen niet zo. Het is spannend, leest lekker weg en weet aan het einde ook nog te verrassen. Het verhaal zit mooi in elkaar met verschillende verhaallijnen. Aan het einde komt alles bij elkaar en blijven er geen losse eindjes over.

Opvallend in Doodverklaard is het verschil in perspectief als vanuit verschillende personages wordt geschreven. Annabelle wordt vanuit de ik-vorm gepresenteerd terwijl Bobby Dodge in de hij-vorm staat. Het hele boek is vanuit deze twee personen geschreven en door het verschil in perspectief is er geen verwarring mogelijk. De mogelijke daders komen niet aan het woord, zodat er ook niet onnodig spanning verloren kan gaan.

Wat wel grappig is, is dat Doodverklaard nu gezien wordt als een deel uit de D.D. Warren-reeks, terwijl Bobby Dodge toch duidelijk een belangrijkere rol speelt. Dit was ook al zo in het voorafgaande boek (Alone uit 2005, op dit moment (nog?) niet vertaald). Blijkbaar heeft D.D. zichzelf snel weten op te werken tot hoofdpersoon in de latere boeken.

En dan nog mijn oordeel: ik vond Doodverklaard spannend en lekker leesbaar. Het verhaalidee is origineel en het einde verrassend. Alles bij elkaar voldoende voor vier sterren!

4 sterren

Meer informatie over Doodverklaard

  • Oorspronkelijke titel: Hide
  • Uitgever: The house of books
  • Verschijningsdatum: oktober 2012
  • Aantal pagina’s: 416
  • Verkrijgbaar als: ebook
  • ISBN (ebook): 9789044337051

Plaats een reactie