Diagnose besmet – Tess Gerritsen

Diagnose besmet van Tess GerritsenToby Harper werkt als arts op de eerste hulp van een ziekenhuis in Boston. Op een dag wordt een verwarde man binnengebracht. Nog voor Toby heeft kunnen vaststellen wat hem mankeert, is hij verdwenen. Niet veel later komt er een tweede man met dezelfde symptomen. Deze man blijkt in hetzelfde luxe verzorgingsoord voor ouderen te wonen als de eerste. Daar krijgen ze een hormoonbehandeling om langer jong te blijven. Toby vermoedt dat daar iets misgaat en ze gaat op onderzoek uit. Met gevaar voor eigen leven, zo blijkt. Diagnose besmet is een vroege medische thriller van Tess Gerritsen, spannend tot het einde!

Diagnose besmet in het kort

Tijdens een van haar nachtelijke diensten op de eerste hulp van het Springer Ziekenhuis, krijgt arts Toby Harper een verwarde man binnen. Al vrij snel wordt ze weggeroepen naar een spoedgeval. Als ze terug is, blijkt de man verdwenen te zijn. Wat hij mankeerde, blijft een raadsel. Enige tijd later wordt er een vergelijkbaar geval binnengebracht. Deze keer lukt het wel een diagnose te stellen: de man heeft een zeer zeldzame aandoening.

Beide mannen blijken in Brant Hill, een verzorgingscomplex voor rijke bejaarden, te wonen. Toby vermoedt dat er daar iets niet helemaal goed gaat met de hormooninjecties die de mannen krijgen. Ze krijgen die behandeling om langer jong te blijven. Toby gaat op onderzoek uit. Ze krijgt echter weinig medewerking van de artsen van Brant Hill.

Ondertussen moet Toby ook nog voor haar moeder zorgen. Haar moeder heeft Alzheimer en heeft een oppas als Toby aan het werk is. Als Toby na een lange nacht werken thuiskomt, blijkt er iets niet goed te zijn met haar moeder. Alsof ze het al niet moeilijk genoeg heeft met haar verdwenen patiënt en haar onderzoek naar de zeldzame ziekte bij de bejaarden, krijgt Toby ook nog eens de schuld van het ziek worden van haar moeder.

Dat Toby dichtbij de waarheid komt, wordt wel duidelijk als ze zelf het slachtoffer wordt van de mensen achter wie ze aan zit. Enkele bloedstollende momenten volgen…

Mijn mening over Diagnose besmet

Diagnose besmet is al een wat ouder boek, geschreven in 1997. Dat merk je eigenlijk alleen als het om het telefoonverkeer gaat. Zo heeft Toby een auto met telefoon (wat een luxe…), zoekt ze nummers op in de Gouden Gids en moeten mensen steeds naar een telefooncel om te bellen. Het mobieltje was nog niet zo normaal toen. Dat is best grappig om te lezen want je zou in deze tijd snel vergeten dat je ooit zonder smartphone hebt geleefd.

Dit is de tweede medische thriller van Tess Gerritsen. Het is weer overduidelijk dat ze zelf arts is, de medische termen vliegen je om de oren. Toch is het verhaal goed te volgen zonder medische kennis. Het maakt het alleen hier en daar wel wat luguber en bloederig, al die details.

Er komen verschillende personages aan het woord. Het meest hoor je natuurlijk Toby, zij is de hoofdpersoon. Maar ook verschillende artsen en de bejaarden zelf komen aan het woord. Zo krijg je een goed beeld vanuit verschillende invalshoeken, maar zonder dat iemand echt iets verraad dat de spanning weghaalt. Het boek leest verder lekker vlot. Het is goed geschreven en spannend. Als je het einde nadert, wil je niets liever dan het uitlezen. Daarom geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Diagnose besmet

  • Oorspronkelijke titel: Life support
  • Uitgever: The house of books
  • Verschijningsdatum: 2002
  • Aantal pagina’s: 301
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044350302
  • ISBN (ebook): 9789044350319

Plaats een reactie