Dertig dagen duisternis – Jenny Lund Madsen

Dertig dagen duisternis van Jenny Lund MadsenSchrijfster van literaire werken Hannah Krause-Bendix heeft een writer’s block, en een flinke ook. Tijdens een boekenbeurs laat ze zich door collega-schrijver Jørn Jensen uitdagen in een maand tijd een thriller te schrijven. Zij vindt zijn werk zo slecht dat ze denkt dat iedereen dat in die tijd wel kan. Om weer op gang te komen, stuurt haar uitgever Hannah naar IJsland. Als ze daar is, wordt er een moord gepleegd. Hannah werpt zich op als hulp-rechercheur in de hoop een goed verhaal te krijgen. Maar dan blijkt ze er dieper bij betrokken dan ze voor mogelijk hield. Dertig dagen duisternis van Jenny Lund Madsen laat je de IJslandse kou voelen terwijl je in gedachten wegvlucht voor de moordenaar.

Dertig dagen duisternis in het kort

Hannah Krause-Bendix is schrijfster, en niet zo maar één. Nee, ze schrijft hoogstaande literatuur zoals maar weinigen kunnen. Haar boeken krijgen goede recensies en winnen prijzen maar worden niet veel gelezen. Het is al even geleden dat Hannah iets heeft gepubliceerd. Het lukt haar nu niet om iets fatsoenlijks op papier te krijgen: ze heeft een gigantisch writer’s block.

Dan laat ze zich overhalen op een boekenbeurs te gaan staan. Daar komt ze tegenover thrillerschrijver Jørn Jensen te staan. Hannah vindt zijn succes verachtelijk. Zijn boeken hebben geen niveau, zijn volgens een vast recept geschreven. Maar hij heeft er wel succes mee. Tijdens een woordenwisseling zegt Hannah dat elke idioot in een maand zo’n thriller kan schrijven. Daarop daagt Jørn haar uit dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Hannah gaat de uitdaging aan, hoewel ze geen idee heeft hoe ze moet beginnen.

Haar uitgever Bastian stuurt Hannah naar bekenden in een klein, afgelegen dorp in IJsland. Daar kan ze ongestoord een maand lang aan haar thriller werken. Er gebeurt echter iets totaal onverwachts: in het dorpje overlijdt een jonge man, de neef van haar tijdelijke huisbazin. Eerst gaat de plaatselijke politieman, Viktor, uit van een ongeluk. Hannah heeft echter haar twijfels en besluit op onderzoek uit te gaan. Dit is zeer tegen de zin van Viktor. Hij staat er echter alleen voor en accepteert uiteindelijk schoorvoetend haar hulp. Voor Hannah is dit de ideale inspiratie voor haar roman.

Het blijft niet bij dit ene sterfgeval. Hoe meer Hannah in de zaak gaat graven, hoe gevaarlijker het ook voor haarzelf wordt. Het blijkt dat ze zelf meer met de moord te maken heeft dan ze had kunnen verwachten. Stof om te schrijven heeft ze inmiddels voldoende, maar zal ze nog de kans krijgen om dat daadwerkelijk te gaan doen?

Mijn mening

Ik lees graag Scandinavische thrillers maar meestal komen die uit Zweden. Dertig dagen duisternis is geschreven door de Deense Jenny Lund Madsen en speelt zich grotendeels af in IJsland. Weer eens een andere setting dus. Wat wel gewoon net als andere Scandinavische thrillers is, is dat het een heerlijk boek is om te lezen. De schrijfster weet je regelmatig op het verkeerde been te zetten en komt uiteindelijk wel met een logische verklaring voor de gebeurtenissen. Het is dus echt een boek dat je met een tevreden gevoel kunt afsluiten. En een blij gevoel dat je zelf nog veilig thuis in je eigen warme huis zit.

Het idee voor het verhaal vind ik origineel. Een schrijfster die op zoek naar inspiratie met haar neus in de boter valt. Nou ja, zo blij zal ze er nu ook weer niet mee zijn, maar het helpt wel bij het schrijven van haar boek. Hoewel Hannah een beetje een aparte persoonlijkheid heeft, mocht ik haar wel al snel. Ik denk dat ik meer het type lezer ben dat de voorkeur geeft aan de boeken van Jørn Jensen, maar toch gunde ik het Hannah om hem op zijn nummer te kunnen zetten.

Het hele boek is geschreven vanuit Hannah. Van de moordenaar krijg je geen directe informatie. Pas tegen het einde, als duidelijk is wie de dader is, krijg je te horen wat het motief is. Daardoor heb je het hele boek lang eigenlijk geen flauw idee van wat er precies aan de hand is. Daardoor blijf je met Hannah mee raden naar de drijfveren van de moordenaar. Dat houdt het lekker spannend. Na een tijdje weet je zelf ook niet meer wie ze nou wel of niet zou kunnen vertrouwen.

De schrijfstijl beviel mij goed. Het is gelukkig niet in de stijl van Hannah geschreven dus het boek is goed leesbaar. Hier en daar kon ik er ook nog wel een beetje om lachen. Ik weet niet of het de bedoeling was, maar het beviel me wel. Dertig dagen duisternis is de eerste thriller van Jenny Lund Madsen en wat mij betreft mag ze er meer schrijven!

4 sterren

Meer informatie over Dertig dagen duisternis

 • Oorspronkelijke titel: Tredive dages mørke
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: januari 2022
 • Aantal pagina’s: 392
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026356070
  • E-book: 9789026356087
  • Luisterboek: 9789026358241

Plaats een reactie