De Napolitaanse romans 3: Wie vlucht en wie blijft – Elena Ferrante

Wie vlucht en wie blijft van Elena FerranteIn het derde deel van de Napolitaanse romans, Wie vlucht en wie blijft, beschrijft Elena Ferrante de vroege volwassenheid van de vriendinnen Elena Greco en Lila Cerullo. Het verhaal loopt van het moment dat ze ongeveer twintig zijn tot rond hun dertigste. In die tijd verandert er veel: huwelijken worden gesloten en eindigen weer. De vriendschap blijft maar met moeite in stand, mede door de grote afstand tussen de vrouwen. Die afstand is er niet alleen geografisch, maar ook steeds meer emotioneel.

Wie vlucht en wie blijft in het kort

Lila is bij haar man weggegaan en leeft samen met Enzo, een jeugdvriend, en haar zoontje Gennaro. Ze doet zwaar werk in een vleeswarenfabriek. Haar intelligentie gebruikt ze nauwelijks nog, het leven is al te zwaar. Voor Elena daarentegen ziet alles er heel wat rooskleuriger uit. Het verhaal dat ze in een opwelling heeft geschreven, wordt als boek gepubliceerd. Het wordt een onverwacht succes.

Elena vervreemdt steeds meer van haar familie en vroegere vrienden. Ze is nu verloofd met Piettro, een jongen die ze kent van de universiteit. Hem wacht een mooie toekomst als geleerde. Ze trouwen en gaan in Florence wonen. Het leven lijkt voorspoedig te gaan. Toch is er iets wat Elena niet zint. Er wordt een tweede boek van haar verwacht maar het schrijven lukt niet.

Lila laat zich inzetten als voorvechter van de rechten voor vrouwen op de werkvloer en wordt een boegbeeld van de vakbond. Hierdoor voelt ze zich wel gedwongen ontslag te nemen. Gelukkig blijkt dat ze een talent heeft: samen met Enzo gaat ze werken aan de nieuwste technologie op het gebied van computers. Al snel weet ze zich te bewijzen en verdient ze een goed salaris.

Met Elena gaat het steeds minder. Ze begint te twijfelen aan haar huwelijk. Dit wordt nog versterkt als ze een oude jeugdliefde opnieuw ontmoet. Ze staat nu voor de keuze: vluchten of blijven.

Mijn mening over Wie vlucht en wie blijft

Eigenlijk vind ik dit derde deel uit de serie vrij saai. Het is zeker de minst interessante tot nu toe. Ik heb niet het gevoel dat er veel gebeurde. Er wordt aan de kant van Elena’s verhaal veel aandacht gegeven aan haar academische niveau, waardoor het niet echt lekker leesbaar is. En Lila’s verhaal, dat eigenlijk interessanter is, staat een beetje op de achtergrond.

Op zich gebeurt er wel van alles: Lila’s leven verandert totaal en Elena gaat van vrijgezel met vriendje naar getrouwde vrouw met kinderen. En ze verlaat Napels nu definitief. Waar ze in de eerste twee boeken heel druk was met school en studie lijkt ze nu echter niet veel meer bij te leren. Haar leven staat een beetje stil. De spannende dingen gebeuren vooral aan Lila’s kant.

Aan het begin van het boek wordt een hint gegeven van wat er later staat te gebeuren met een van de vroegere klasgenoten uit Napels. Dat zorgt dat je verder wil lezen, maar hoe het zover is gekomen, dat zal pas in het volgende boek duidelijk worden. Nog even doorlezen dus. Ook om er achter te komen waar Lila is gebleven, want het eerste boek begon met haar verdwijning. De nieuwsgierigheid wint, dus ik ga het vierde deel ook lezen. Maar ik ben niet meer zo enthousiast als na het tweede boek. Daarom geef ik Wie vlucht en wie blijft maar drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Wie vlucht en wie blijft

  • Oorspronkelijke titel: Storia di chi fugge e di chi resta
  • Serie: De Napolitaanse romans (deel 3 van 4)
  • Uitgeverij: Wereldbibliotheek
  • Verschijningsdatum: mei 2016
  • Aantal pagina’s: 416
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789028426672
  • ISBN (ebook): 9789028442283

Plaats een reactie