De huurmoeder – Tania Heimans

De huurmoeder van Tania HeimansLisa werkt als huurmoeder. Als een gezin door scheiding of overlijden geen moeder meer heeft, neemt zij die plaats in om voor de kinderen te zorgen. Haar zoon Marlon neemt ze met zich mee. In De huurmoeder van Tania Heimans gaan Lisa en Marlin naar een nieuw gezin. Dat gezin bestaat nu alleen uit Fred en de kinderen Lot en Victor en een moeder kunnen ze goed gebruiken. Langzaam wordt duidelijk wat de functie van huurmoeder precies inhoudt en komt de schokkende waarheid aan het licht die verklaart waarom Lisa absoluut niet wil dat haar Marlon met de leden van het gezin in aanraking komt.

De huurmoeder in het kort

In De huurmoeder volgen we de bezigheden van Lisa als huurmoeder. Samen met haar zoon Marlon vertrekt ze naar een nieuw gezin. Doordeweeks wonen ze bij het gezin, in het weekend verblijven ze in hun eigen onderkomen op de begraafplaats. Bij het gezin zal Lisa voor de kinderen zorgen, terwijl Marlon zichzelf moet vermaken. Lisa wil niet dat hij veel contact heeft met het gezin.

Het nieuwe gezin bestaat uit Fred, de volwassene, en de kinderen Lot en Victor. Lot wil niets liever dan een beroemd actrice worden en heeft daar alles voor over. Op het internet denkt ze de juiste contacten te vinden om haar doel te bereiken.

Langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk over hoe de verhoudingen binnen dit gezin precies liggen en wat de functie van Lisa daarbij is. Blijft nog over de vraag waarom Marlon niet met de gezinsleden mag omgaan en waarom hij en Lisa op de begraafplaats wonen.

Mijn mening over De huurmoeder

De huurmoeder intrigeert vanaf het begin. Ten eerste is er de vraag wat een huurmoeder nu eigenlijk is. Vervolgens wil je toch ook wel graag weten waarom Lisa en Marlon op een begraafplaats wonen en waarom Lisa zo op het oog overdreven beschermend met hem omgaat. Dat wordt in de loop van het verhaal allemaal duidelijk.

De huurmoeder vertelt een “klus” van Lisa van de eerste dag tot het einde. Tussendoor wordt in flashbacks meer verteld over het verleden van Lisa, waardoor je gaat begrijpen waarom ze doet wat ze doet.

Het boek is vanuit verschillende personen geschreven: vanuit Lisa, Marlon, Lot en meneer Peters (de beheerder van de begraafplaats). Zo zie je mooi hoe de verschillende mensen geheimen voor elkaar hebben en hoe ze elk in hun eigen belang aan het handelen zijn. Ook wordt zo goed duidelijk hoe verschillende mensen over het specifieke onderwerp denken waar dit boek over gaat. Ieder heeft een andere rol en de rollen lopen hier en daar ook in elkaar over. Elk van hen ervaart het gebeurde op zijn eigen manier.

Het is geen omvangrijk boek, je vliegt er zo doorheen. Ook natuurlijk omdat je gewoon moet weten hoe het zit, het verhaal is zo anders dan ik van andere boeken gewend ben. De huurmoeder heeft me aangenaam verrast, ik geef het vier sterren!

4 sterren

Meer informatie over De huurmoeder

  • Uitgeverij: Artemis & co
  • Verschijningsdatum: maart 2009
  • Aantal pagina’s: 223
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789047200444
  • ISBN (ebook): 9789047201045

Meer weten over de auteur? Ga dan naar de website van Tania Heimans!

Plaats een reactie