De greppel – Herman Koch

De greppel van Herman KochRobert Walter is burgemeester van Amsterdam. Hij heeft een mooi leven. Daar komt echter verandering in als hij vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat. Daar komt nog eens bij dat zijn oude maar gezonde vader aankondigt dat hij samen met zijn vrouw uit het leven zal gaan stappen. Robert verliest zijn grip op de realiteit. Het kost hem steeds meer moeite onderscheid te maken tussen wat hij werkelijk heeft gezien en hoe hij dat geïnterpreteerd heeft. De greppel van Herman Koch laat je nadenken over belangrijke vragen in het leven: geluk, trouw en de dood.

De greppel in het kort

Robert Walter is burgemeester van Amsterdam. Hij is getrouwd met Sylvia en samen hebben ze een dochter. Robert is gelukkig met zijn Sylvia, maar er komt een einde aan zijn vertrouwde leven als hij begint te vermoeden dat Sylvia vreemdgaat. Robert weet zelfs met wie ze dat zou doen: met een van de wethouders. Terugkijkend ziet Robert allerlei aanwijzingen van de ontrouw van zijn vrouw.

Robert besluit zijn vrouw niet met zijn vermoedens te confronteren. In plaats daarvan wacht hij af tot het vanzelf naar voren komt. Ondertussen ziet hij steeds meer ‘bewijzen’. Dan komt er een tweede klap: zijn vader komt hem vertellen dat zijn ouders samen een einde aan hun leven willen gaan maken. Ze zijn boven de negentig en willen stoppen voor de echte aftakeling begint.

Terwijl er een aantal flashbacks voorbijkomt onder andere over hoe Robert en Sylvia elkaar ontmoetten, zakt Robert steeds verder weg in zijn gedachtenspinsels. Dan komt de situatie met zowel zijn ouders als zijn vrouw in een stroomversnelling en ontdekt Robert hoe het allemaal werkelijk zit.

Mijn mening over De greppel

Het was lastig de inhoud van De greppel te beschrijven. Ik begreep namelijk niet goed waar het boek over ging. Er gebeurde wel het een en ander, maar een echt verhaal miste ik een beetje. Ik vond De greppel dan ook een tegenvaller. Na Het diner en Zomerhuis met zwembad verwachtte ik toch iets meer. Er komen belangrijke thema’s aan bod. Wat doet het met je als je denkt dat je partner vreemdgaat? Hoe om te gaan met mensen die vinden dat hun leven voltooid is? Op zich interessante onderwerpen, maar de uitwerking had anders gemogen.

Het boek is lekker geschreven, het leest vlot. Het is alleen nogal onduidelijk waar het heen gaat. Het einde komt dan ook een beetje uit de lucht vallen. Ik bleef in verwarring achter toen het boek uit was: wat had ik nu eigenlijk gelezen? Misschien is dat nu juist het doel van het boek. Op de achterkant staat namelijk het volgende te lezen:

‘De greppel’ laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?

Misschien is de verwarring die ik als lezer ervoer, juist de verwarring waarin Robert Walter verkeert. In dat geval is het knap geschreven: je hebt niet eens door dat je de gewaarwordingen van de hoofdpersoon meebeleeft. Omdat het niet lastig was het boek uit te lezen maar het me wel met een onbevredigd gevoel achterliet, geef ik De greppel drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over De greppel

 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: oktober 2016
 • Aantal pagina’s: 320
 • Verkrijgbaar als:
  • Hardcover (ISBN: 9789026332296)
  • Ebook (ISBN: 9789026332302)
  • Audioboek (ISBN: 9789047623342)
  • Hardcover (limited edition boekenweek 2017, ISBN: 9789026339721)

Plaats een reactie