De familiereünie – Tatiana de Rosnay

De familiereünie Tatiana de RosnayWat een gezellig samenzijn met de kinderen had moeten zijn ter gelegenheid van de trouwdag van Paul en Lauren en de verjaardag van Paul, eindigt in een dramatische week vol regen, een rivier die buiten zijn oevers treedt en geheimen die boven komen drijven. In De familiereünie van Tatiana de Rosnay loopt niets zoals gepland en kunnen de vier gezinsleden hun innerlijke leven niet verborgen houden voor hun familieleden.

De familiereünie in het kort

De Franse Paul wordt zeventig. Hij is getrouwd met de Amerikaanse Lauren. Samen hebben ze twee kinderen: Linden en Tilia. Linden woont samen met Sacha in Amerika en Tilia woont met haar alcoholverslaafde man en haar dochter in Londen. Ter gelegenheid van de verjaardag van Paul en de trouwdag van Paul en Lauren komen ouders en kinderen samen in Parijs.

In het weekend dat zij er zijn, treedt de Seine buiten zijn oevers. Het regent onophoudelijk en het water komt steeds hoger. Grote delen van de stad lopen onder. De familie besluit toch te blijven, hun hotel ligt hoog genoeg. Wat ze echter niet konden voorzien, is dat Paul tijdens het avondeten getroffen wordt door een beroerte. Ook Lauren blijft niet gezond: zij belandt met een longontsteking in bed. Linden probeert de boel zo goed mogelijk te organiseren maar hij mist zijn vriend.

Doordat de vier zo op elkaar aangewezen zijn, ontkomen ze er niet aan met elkaar te praten. Zo komt langzaam maar zeker alles naar boven wat eerder verborgen is gebleven.

Mijn mening over De familiereünie

Net als in haar andere boeken neemt Tatiana de Rosnay je in De familiereünie mee in de hoofden van de belangrijkste personages. Linden is de hoofdpersoon. Van hem krijg je heel veel te zien. Hoe hij als kleine jongen was, waarom hij werd gepest, hoe zijn leven toch nog goedgekomen is. Heel ontroerend om te lezen dat alle vier dingen hebben meegemaakt waar ze zich voor schamen, waar ze het moeilijk mee hebben of op een andere manier niet over kunnen praten.

Het boek leest als een trein. Door de kleine inkijkjes in het verleden van een persoon waarvan je pas tegen het einde weet wie het is, wordt het allemaal net een beetje spannender. Verder vertelt Linden het hele verhaal maar zijn ouders en zus krijgen ook voldoende aandacht. Je leert ze allemaal goed kennen.

Wat ik mooi vind in de boeken van De Rosnay is dat ze vaak een link met de realiteit hebben. De Seine is in 1910 flink buiten zijn oevers getreden. Ook in 2018 stond het water weer hoog, maar niet zo hoog als in dit boek beschreven wordt. Maar het had zomaar kunnen gebeuren. Dat maakt het boek extra leuk om te lezen. Daarnaast zijn de problemen van de vier gezinsleden heel verschillend maar stuk voor stuk geloofwaardig.

4 sterren

Meer informatie over De familiereünie

 • Oorspronkelijke titel: Sentinelle de la pluie / The rain watcher
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: juli 2018
 • Aantal pagina’s: 240
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026342684)
  • Ebook (ISBN: 9789026342691)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789049806965)

Plaats een reactie