Alle goede dingen – Clare Fisher

Alle goede dingen van Clare FisherBeth is nog jong en ze zit in de gevangenis. Ze praat niet graag over hoe ze daar terecht is gekomen. Dan moet ze van haar therapeut een lijst maken van alle goede dingen in haar leven. Dat lijkt eerst heel moeilijk maar langzaam maar zeker gaat het beter en komt het hele verhaal van haar leven eruit. Alle goede dingen van Clare Fisher laat zien dat er naast slechte dingen ook veel goede dingen in het leven zijn en dat slecht niet altijd echt slecht is.

Alle goede dingen in het kort

Beth zit in de gevangenis. Ze is pas twintig maar heeft nog lange tijd te gaan. Wat ze gedaan heeft, daar praat ze liever niet over. Haar therapeut krijgt haar echter zo ver een lijst te maken van alle goede dingen die Beth in haar leven heeft meegemaakt. Stil zijn met haar eerste pleegvader, de liefde en de geur van een babyhoofdje, langzaam maar zeker weet Beth een aardige lijst te maken.

Zo realiseert ze zich dat niet alles in haar leven slecht is. De psychische gezondheid van haar moeder liet te wensen over. Daardoor heeft Beth een moeilijke jeugd gehad bij verschillende pleeggezinnen. Uiteindelijk heeft ze het toch voor elkaar gekregen een baan, een flatje en een geliefde te vinden. Uiteindelijk kreeg ze zelfs een baby. Tot de dag dat ze ‘het slechte’ deed.

Voor Beth is niet altijd duidelijk wat goed en wat slecht is. Liefst zou ze goed zijn maar er gebeurt steeds van alles waardoor ze toch slechte dingen doet. En dat heeft het ultieme slechte tot gevolg. Voor Beth is het duidelijk: ze is zelf door en door slecht en verdient het opgesloten te zitten. Maar zit er misschien meer achter al dat slechte en is ze misschien niet zelf verantwoordelijk voor alles wat er fout is gegaan? Realiseren dat er misschien toch iets goeds in haar zit, is voor Beth het moeilijkste wat er is. Toch is dat het enige wat haar overeind kan houden.

Mijn mening over Alle goede dingen

In het begin moest ik even wennen aan Beth. Ze gedroeg zich een beetje als een bitch. Maar naarmate ik haar beter leerde kennen, kreeg ik steeds meer sympathie voor haar. Ja, ze doet dingen die niet aardig zijn of echt niet kunnen, maar ze is ook maar een product van haar verleden. Stapje voor stapje ga je dat steeds beter inzien.

Ondanks het gewicht van het verhaal wordt het hier en daar toch wat luchtiger door de manier waarop het gebracht wordt. Er zit namelijk ook best wel wat humor verstopt in het boek. Niet dat je gierend van het lachen over de grond rolt, maar een glimlach af en toe krijg je wel van het lezen. Het verhaal leest dan ook lekker weg. Dat komt natuurlijk ook omdat je steeds maar wil weten wat nu precies dat slechte is wat Beth gedaan heeft. Daar kom je pas tegen het einde achter. Ik moet zeggen dat ik wel een vermoeden had in welke richting het zou gaan, maar de manier waarop was toch een verrassing. Je zou het boek dus ook wel enigszins spannend kunnen noemen.

Hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik het ging waarderen. In de eerste hoofdstukken vond ik het al wel goed, maar tegen het einde merkte ik dat ik al een hele tijd zo gegrepen was door het verhaal dat ik het zeker vijf sterren waard vind.

5 sterren

Meer informatie over Alle goede dingen

  • Oorspronkelijke titel: All the good things
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Verschijningsdatum: augustus 2017
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789402726305
  • ISBN (ebook): 9789402752649

Plaats een reactie