De escaperoom – Megan Goldin

De escaperoom van Megan GoldinVier bankiers van een groot bedrijf worden samenbracht in een escape room. Aanvankelijk proberen ze samen aanwijzingen te vinden en op te lossen. Naarmate er meer tijd verstrijkt en het minder waarschijnlijk wordt dat ze zichzelf weten te bevrijden, lopen de spanningen steeds verder op. Goed verstopte geheimen komen aan het licht. Kunnen ze elkaar wel vertrouwen? In De escaperoom van Megan Goldin heeft iedereen een verborgen agenda en dat maakt het enorm spannend.

De escaperoom in het kort

Op een vrijdag aan het einde van de middag ontvangen Sylvie, Jules, Sam en Vincent een mail waarin ze dringend verzocht worden naar een vergadering te gaan in een afgelegen kantoorgebouw. Omdat hun toekomst ervan af kan hangen, komen ze alle vier. Vincent heeft de instructie gekregen de groep naar een ruimte op een hooggelegen verdieping te brengen, dus ze nemen de lift.

Eenmaal in de lift blijkt het geen normale lift te zijn. Het is een escape room met als enige opdracht: er levend uit komen. De eerste aanwijzing levert een naam op van iemand die ze allemaal kennen. Maar wat ze er mee moeten, is onduidelijk. Wat wel duidelijk wordt, is dat ze voorlopig niet uit de lift zullen komen. Hij staat stil tussen twee verdiepingen in en de temperatuur loopt behoorlijk op. Dit is iets anders dan een gewone escape room.

Hoe hoger de temperatuur oploopt, hoe hoger ook de spanningen oplopen. De vier werken al lange tijd voor een investeringsbank. Daar hebben ze veel gezamenlijke projecten gedaan en samen veel overuren gemaakt. Toch blijkt dat ze niet alles van elkaar weten. Dit leidt tot heftige ruzies. De grote vraag is nu, hoe komen ze uit de lift, wie kunnen ze vertrouwen en bovendien: wie heeft ze dit aangedaan?

Mijn mening

De escaperoom heeft me aangenaam verrast. Het onderwerp is apart. Er zijn twee verhaallijnen die aan het einde mooi bij elkaar komen. De eerste verhaallijn is het verhaal van de vier in de lift. De andere lijn speelt in het verleden en werkt langzaam naar het heden toe. De voortdurende afwisseling zorgt dat er flink vaart in het verhaal blijft.

De vier in de lift komen allemaal aan het woord. Omdat ze zelf niet weten wat er precies aan de hand is, kunnen ze dat ook niet verklappen en blijft het spannend. Vooral ook omdat je aan het begin al een voorproefje krijgt van hoe het af gaat lopen.

De andere verhaallijn wordt door één persoon vertelt. Zij geeft een mooi inkijkje in het leven van een jonge bankmedewerker op Wall Street. Lange dagen hard werken, maar ook veel geld verdienen. Loyaliteit aan de firma is het belangrijkste van alles. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat iemand zoveel van zijn leven aan het werk opoffert, maar als je het zo leest is het wel geloofwaardig. Het verhaal in de lift is echter wel wat vergezocht. Maar dat vond ik niet storend.

De escaperoom heeft een origineel verhaal, is goed geschreven en spannend, dus ik geef het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over De escaperoom

  • Oorspronkelijke titel: The escape room
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: augustus 2019
  • Aantal pagina’s: 368
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026346972
  • ISBN (e-book): 9789026346989

Plaats een reactie