Boekenweek 2017 – 25 maart tot en met 2 april

boekenweek 2017

Binnenkort is het weer zo ver: dan begint de boekenweek van 2017. Dit jaar is de boekenweek van 25 maart tot en met 2 april. De gebruikelijke activiteiten worden weer georganiseerd, zoals het gratis beschikbaar stellen van het boekenweekgeschenk en een dag gratis reizen met de trein. Het thema dit jaar is Verboden vruchten.

Boekenweekgeschenk

Het boekenweekgeschenk 2017 is geschreven door Herman Koch. De titel is Makkelijk leven. Je krijgt het als je tijdens de boekenweek bij een deelnemende boekwinkel voor minimaal € 12,50 Nederlandstalige boeken koopt.

Tom Sanders is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken en hij leidt een gelukkig leven met Julia en twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is. Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna – op wie Tom en Julia niet dol zijn – opeens voor de deur. Snikkend vertelt ze dat ze door Stefan is geslagen en dat dat niet de eerste keer is. Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn ‘Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken’?

Makkelijk leven laat zien hoe een man die met zijn levensinzichten zo succesvol is opeens alle zeilen bij moet zetten om de problemen in zijn eigen leven het hoofd te bieden.

Boekenweekessay

Naast het boekenweekgeschenk verschijnt er ook al enige jaren het boekenweekessay. Dit krijg je niet cadeau, maar kun je kopen. Voor 2017 is het boekenweekessay geschreven door Connie Palmen en het heet De zonde van de vrouw.

De oudste val die we in onze christelijke cultuur via de literatuur kennen is de zondeval. Eva wordt verleid door de duivel, vermomd als slang, om te eten van de boom van de kennis van goed en kwaad. Zij schendt het gebod van de Vader en de mensheid verliest voorgoed de onschuld van de onwetenden. Dankzij de ongehoorzaamheid van de eerste vrouw wordt de mens daadwerkelijk mens, een zondig en sterfelijk wezen, dat zich schaamt als het iets doet wat verboden is.

In De zonde van de vrouw onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap, niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.

Ontmoet de schrijvers

Herman Koch en Connie Palmen gaan op tournee door het land. In verschillende boekhandels worden interviews en signeersessies gehouden.

Gratis reizen met de trein

Op zondag 2 april 2017 kun je gratis reizen met de trein op vertoon van je boekenweekgeschenk. Dat geldt ook voor de e-bookversie. Dan heb je meteen wat te lezen onderweg!

Boekenweekgeschenk hebben? Ga hier naar bol.com om een mooi boek te kopen!

Plaats een reactie