Boekenweek 2016 – 12 tot en met 20 maart

Broer van Esther Gerritsen boekenweekgeschenk 2016Van 12 tot en met 20 maart is het weer zo ver: dan is het boekenweek 2016. Een week (oké dan, negen dagen) vol leesplezier. En de ideale week om te beginnen met lezen, als je dat nog niet deed. Dit jaar is het thema ‘Duitsland’. Wat staat er in 2016 zoal op het programma in de boekenweek?

Boekenweekgeschenk en boekenweekessay

Was het jarenlang gebruikelijk dat je tijdens de boekenweek een boekje cadeau kreeg bij aankoop van boeken voor een bepaald bedrag, tegenwoordig kun je ook een boekenweekessay kopen. Dit is een kort verhaal dat tijdens de boekenweek voor € 2,50 te koop is. Dit jaar is het geschreven door de Belgische auteur David van Reybrouck. In dit essay, met de titel Zink, vertelt Van Reybrouck over een vergeten landje ergens op de grens van Nederland, België en Duitsland.

Natuurlijk is er ook gewoon weer het boekenweekgeschenk. Bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken (papieren boeken of digitale boeken) krijg je Broer van Esther Gerritsen cadeau. En zoals inmiddels ook gebruikelijk is: op de tweede zondag van de boekenweek (20 maart) kun je op vertoon van je boekenweekgeschenk gratis reizen met de trein.

Activiteiten in de boekenweek

Boekhandels, musea en bibliotheken organiseren allerlei activiteiten in het kader van de boekenweek. Zo kun je een minicursus Creatief schrijven volgen in de bibliotheek in Capelle aan den Ijssel, colleges over Duitse hedendaagse literatuur volgen in Amsterdam of een signeersessie van Nele Neuhaus bijwonen in Noordwijk. Te veel om op te noemen, dus voor een volledig overzicht verwijs ik je naar de website van de boekenweek.

Schrijfwedstrijd

Tijdens de boekenweek wordt bekend gemaakt wie de boekenweekschrijfwedstrijd heeft gewonnen. Het verhaal moest passen bij het thema van de boekenweek: Duitsland – Was ich noch zu sagen hätte… En mocht daarom ook niet langer duren dan het roken van een sigaret. Voor het insturen van een verhaal is het inmiddels te laat, maar misschien is er volgend jaar weer een kans?

Vorig jaar: gratis boeken bij Amazon

In 2015 bood Amazon elke dag een ander boek gratis aan ter gelegenheid van de boekenweek. Ik heb er nu nog niets over kunnen vinden, maar ik ga op 12 maart zeker even op de website kijken! Alleen jammer dat je boeken van Amazon niet op e-readers van een ander merk kunt lezen, maar ja, voor een gratis boek moet je wat over hebben!

Plaats een reactie