Beveiliging van ebooks: watermerk en Social DRM

Lezen op een e-readerEerder schreef ik al over Adobe Digital Editions en toen kon ik het niet laten te zeggen dat ik dit een hele klantonvriendelijke manier van beveiligen van boeken vind. Zeker methoden zoals Amazon gebruikt, namelijk dat je de boeken alleen op hun eigen merk e-reader kunt lezen, vind ik niet van deze tijd. De winkel waar je iets koopt zou los moeten staan van de plaats waar je het gebruikt. Het zou toch ook raar zijn dat als je in Rotterdam gaat winkelen en je koopt een broek, dat je dan vervolgens met die broek aan Amsterdam niet binnen komt?

Social DRM en Watermerk

Gelukkig worden er tegenwoordig andere methoden van beveiliging gebruikt. Veel boeken die je bij Bol.com of Kobo koopt, zijn voorzien van een watermerk. Dit wordt ook wel Social DRM genoemd. Als een boek voorzien is van een watermerk, staat er ergens in het boek een tekst waaruit afgeleid kan worden wie het boek heeft gekocht. Dat kan je naam of e-mailadres zijn, maar ook een code waar je zelf niet direct iets uit kunt afleiden. Boeken met watermerk kun je lezen als onbeveildigde boeken: je hebt er geen speciale apparatuur voor nodig en je hoeft niets in te stellen op je e-reader.

Zichtbaarheid watermerk

De tekst kan zowel zichtbaar als onzichtbaar verwerkt zijn. Elly’s Choice doet het bijvoorbeeld wel heel opzichtig: op pagina twee staat meteen de tekst “Voor (jouw naam)” met daaronder je e-mailadres. Op de laatste pagina word je nog een keer aangesproken met maar liefst twee keer je volledige naam. Het lijkt me dat met het zichtbare watermerk het best voorkomen wordt dat mensen het boek illegaal aanbieden op internet. Het is dan wel heel duidelijk dat het van jou komt, elke leek kan het zien.

Is Social DRM sociaal?

Het watermerk is inderdaad een stuk socialer dan Adobe DRM, waarbij je niet zonder meer op al je apparaten het boek kunt lezen. Met Social DRM kun je het boek eigenlijk gewoon gebruiken zoals een papieren boek. Je kunt het lezen op alle apparaten die je wilt en zoveel als je wilt en je kunt het uitlenen. Het enige wat niet kan, is het digitale boek verkopen.

Is er een verschil tussen Social DRM en een watermerk?

Onlangs dacht ik ergens gelezen te hebben dat Social DRM en een watermerk twee verschillende dingen zijn. En dat kan ik nu natuurlijk niet meer terugvinden. Daarom ben ik uitgebreid gaan googlen en overal las ik dat de twee termen voor hetzelfde gebruikt werden. Ik hou het er dus maar op dat het hetzelfde is.

Plaats een reactie