Alles is verlicht – Jonathan Safran Foer

Alles is verlicht van Jonathan Safran FoerDe hoofdpersoon van Alles is verlicht – met dezelfde naam als de schrijver – gaat in de Oekraïne op zoek naar Augustine, de vrouw die zijn grootvader hielp ontsnappen in de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt bijgestaan door vertaler Alex, de grootvader van Alex en hond Sammy Davis Junior Junior. Samen zoeken ze, met behulp van alleen een oude foto, naar het dorp Trachimbrod, waar de schrijvers voorouders vandaan zouden komen. Ondertussen wordt de geschiedenis van het dorp op humoristische wijze beschreven. Alles is verlicht is de debuutroman van Jonathan Safran Foer en werd een internationale bestseller.

Alles is verlicht in het kort

De vader van de jonge student Alex werkt voor Erfgoed Reizen, een reisbureau dat tolken en gidsen levert voor mensen die in de Oekraïne op zoek gaan naar plaatsen en personen uit het verleden. Op een dag meldt Jonathan Safran Foer zich. Hij heeft een oude foto van Augustine, die zijn grootvader geholpen zou hebben te ontsnappen aan de Nazi’s. Hij wil meer te weten komen over de afkomst van zijn opa. Er zijn echter geen gidsen beschikbaar, daarom wordt Alex op pad gestuurd, met zijn grootvader als chauffeur. Samen gaan ze proberen Augustine te vinden.

Alex studeert Engels en is er zelf van overtuigd dat hij heel goed Engels spreekt. Het klinkt echter wel heel bijzonder. Ook hond Sammy Davis Junior Junior, die meegaat als geleidehond omdat grootvader Alex blind zegt te zijn, houdt er nogal aparte gewoontes op na.

Na afloop van de reis vindt er een briefwisseling plaats tussen Alex en Jonathan. Samen schrijven ze aan het verhaal van de familie van Jonathan. Hij schrijft zelf over het verleden van de ‘sjtetl’ Trachimbrod en de bewoners. Alex schrijft over de zoektocht die ze ondernomen hebben en vertelt ondertussen ook over zijn eigen voorgeschiedenis.

Mijn mening over Alles is verlicht

Sommige boeken zijn lastig om over te schrijven. Alles is verlicht is er zo eentje. Je moet hem gewoon lezen om de wereld van Alex en de voorouders van Jonathan Safran Foer te beleven.

Het boek bestaat uit drie onderdelen: de beschrijving van de geschiedenis van Trachimbrod door Jonathan, de brieven van Alex aan Jonathan en de beschrijving van de reis door Alex. Omdat Alex wat krom Engels spreekt en dit ook in het Nederlands is doorgevoerd, is het even wennen aan het taalgebruik. Voor mij duurde het wel even voor ik goed in het boek zat, maar toen het eenmaal zover was, kon ik wel lachen om het vreemde taalgebruik. Vooral doorlezen dus, als je in dit boek begonnen bent en je ziet het niet meteen zitten! En goed opletten, want door de twee geschiedenissen van de twee grootvaders door elkaar wordt het af te toe een beetje verwarrend, vind ik.

De stukken vanuit Jonathan zijn wel in normale taal geschreven en zijn erg humoristisch. De meest vreemde gewoonten, daden en uitspraken worden beschreven alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Het verhaal bevat zowel mooie momenten als trieste gebeurtenissen. Door de manier van schrijven is echter alles prettig om te lezen. Jonathan Safran Foer sleept je echt mee de geschiedenis in. Kortom, in het begin is het misschien even doorbijten, maar daarna is het echt een boek dat je gelezen moet hebben!

4 sterren

Meer informatie over Alles is verlicht

  • Oorspronkelijke titel: Everything is illuminated
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: 2002
  • Aantal pagina’s: 302
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026335693
  • ISBN (ebook): 9789041421944

Meer weten over de auteur? Kijk dan bijvoorbeeld op Wikipedia!

Plaats een reactie