Wintereiland – Jenny Colgan

Wintereiland van Jenny ColganWintereiland is het derde deel in de Mure-serie van Jenny Colgan. Flora en Joël zijn een stel maar Joël moet nog afrekenen met zijn verleden. Dit heeft grote gevolgen voor hun relatie, als Flora een verrassing heeft. Ondertussen gaat het slecht met Colton. Zijn broer, met wie hij geen contact meer heeft, staat opeens voor zijn deur. Komt hij alleen voor het geld of heeft hij toch andere redenen?

Wintereiland in het kort

Op het fictieve Schotse eiland Mure gaat het leven zijn gangetje. Kijk je echter wat verder achter de voordeuren, dan is er van alles aan de hand. Neem nu Flora. Heeft ze eindelijk haar relatie met Joël op orde, gebeurt er iets onverwachts wat een grote impact heeft op hun verhouding.

Flora’s broer Fintan is gelukkig getrouwd met de rijke Colton. Maar Colton heeft niet lang meer te leven. Als zijn broer Tripp, die hij al jaren niet meer heeft gezien, opeens voor de deur staat, is de eerste gedachte dan ook dat hij voor het geld komt.

Flora’s beste vriendin en schoolhoofd Lorna is nog steeds tot over haar oren verliefd op Saif, de plaatselijke huisarts. Saif zorgt alleen voor zijn twee zoontjes en hoopt nog steeds dat zijn vrouw Amena nog een keer teruggevonden wordt. Op een dag krijgt hij nieuws dat verstrekkende gevolgen heeft.

Tussen al deze ontwikkelingen door viert het eiland kerst. Voor Saif en zijn jongens is dit nieuw terwijl het voor Flora een aanslag op haar gezondheid is. Maar de gemeenschap is hecht en samen maken ze er het beste van.

Mijn mening

Wintereiland is inmiddels het derde boek in de reeks die zich afspeelt op Mure. En ik ben verslaafd. Mure is een fictief eiland ten noorden van Schotland en het leven is daar totaal anders dan wij hier in Nederland gewend zijn. De omstandigheden zijn veel meer basic. Goed internet is een luxe, bijvoorbeeld. Het is mooi om te lezen hoe de bevolking omgaat met de middelen die tot hun beschikking staan.

Flora is de echte hoofdpersoon, maar ook een aantal andere personen komt uitgebreid aan bod. Lorna, Saif, Fintan en Colton spelen een belangrijke rol in dit verhaal. Er gebeurt dus veel, want ze hebben allemaal hun eigen problemen. Het boek verveelt dus nooit.

De schrijfstijl komt af en toe wat kinderlijk over. Mij stoorde het niet, want het hele verhaal vraagt erom gelezen te worden voor de ontspanning en niet als zware literatuur. En als ontspanning werkt het prima. Ik kon heerlijk wegdromen en af en toe wou ik zelfs een dikke winterjas aantrekken tegen de kou op het eiland, terwijl ik het in de zomer las.

Er gebeurt veel in het boek, maar niet alles komt tot een einde. Of eigenlijk bijna niets. Het voelt daardoor niet echt als een afgerond geheel. Je moet zeker de eerste twee delen lezen om dit boek te begrijpen. En het einde schreeuwt om een vervolg. Maar helaas zegt de beschrijving op bol.com dat dit het slot is. Dat is heel jammer want er zijn nog meerdere open eindjes over.

4 sterren

Meer informatie over Wintereiland

  • Oorspronkelijke titel: An island christmas
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: oktober 2019
  • Aantal pagina’s: 272
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789024586059
  • ISBN (e-book): 9789024586066

Plaats een reactie