Stille wateren – Eva Nagelkerke

Stille wateren van Eva NagelkerkeStille wateren van Eva Nagelkerke vertelt het verhaal van Sophie. Sophie is negenentwintig maar woont nog bij haar ouders. De reden daarvoor is niet zo prettig: tien jaar geleden heeft ze iets ergs gedaan en daar moet ze nu nog mee zien te leven. Het is de bedoeling dat ze leert op zichzelf te staan, maar ze krijgt daarvoor nauwelijks de gelegenheid. Dan slaat bij Sophie de twijfel toe. Heeft ze wel gedaan wat ze denkt dat ze gedaan heeft? Er gebeuren vreemde dingen waardoor ze waan en werkelijkheid niet meer weet te onderscheiden.

Stille wateren in het kort

Sophie is een verlegen en onzeker meisje. Ze is negenentwintig, werkt parttime in een bloemenwinkel en woont bij haar ouders. Die ouders zorgen voor haar en houden haar strak. Ze mag niets alleen. De reden daarvoor is dat Sophie nog niet zo lang geleden is ontslagen uit de kliniek. Daar zat ze nadat ze tien jaar eerder iets heel ergs heeft gedaan.

Sophie probeert haar leven weer op te pakken, maar haar ouders geven haar nauwelijks de ruimte om zelfstandig te zijn. Alleen in de bloemenwinkel voelt ze zich op haar gemak. Daar gebeurt iets waardoor ze eraan gaat twijfelen of ze echt wel gedaan kan hebben waarvoor ze gestraft is. Ze weet dat er iets niet klopt maar ze komt er maar niet uit wat precies.

In het verleden ging het niet goed met Sophie. Haar dag- en nachtritme was compleet verstoord en ze hoorde dingen die er niet waren. Dat erge wat ze gedaan heeft, kan ze zich dan ook niet herinneren. Maar het kan niet anders dan dat zij het was, toch?

De broer van Sophie is er altijd voor haar als ze het moeilijk heeft. Maar hij wil niet dat ze over het verleden praat. Ook haar ouders willen het laten rusten. Sophie blijft echter doorgraven, ook omdat ze steeds gevolgd lijkt te worden door iemand uit het verleden. Deze persoon zorgt er onbedoeld voor dat de gebeurtenissen van tien jaar geleden weer actueel worden. Komt Sophie er dan eindelijk achter wat er precies gebeurd is?

Mijn mening

In het begin van Stille wateren lijkt Sophie een vrij normaal meisje dat sociaal niet zo handig is. Vrij herkenbaar. Maar dat verandert snel. Haar problemen zijn veel groter dan van de gemiddelde verlegen persoon waardoor het veel moeilijker wordt om haar te begrijpen. Omdat het verhaal vanuit verschillende personen wordt verteld, zie je ook hoe anderen Sophie zien. Sophie zelf komt heel anders over dan Sophie gezien door de ogen van haar huisgenote. Zo zie je meteen goed hoe slecht ze begrepen wordt.

Het blijft eerst een tijd onduidelijk wat het erge is dat Sophie gedaan heeft. Dit wordt pas na een tijdje duidelijk. Pas helemaal aan het einde weet je wat er precies gebeurd is. De spanning wordt langzaam opgebouwd, zodat je steeds maar wil blijven lezen. Doordat het verhaal uit het heden wordt afgewisseld met fragmenten uit het verleden, kom je steeds meer te weten over de achtergronden.

Ondanks dat Sophie geen standaardpersoonlijkheid is, weet ze je toch voor zich te winnen. Tegen het einde wil je niets liever dan dat het goed voor haar afloopt. Of dat ook het geval is, ga ik je natuurlijk niet vertellen. Als je dat wilt weten, moet je het boek zelf lezen. En dat kan ik je zeker aanraden. Ik geef het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Stille wateren

  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Verschijningsdatum: oktober 2019
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789402704631
  • ISBN (e-book): 9789402758412

Plaats een reactie