Sneeuwwitje moet sterven – Nele Neuhaus

sneeuwwitje moet stervenSneeuwwitje moet sterven is het eerste boek van Nele Neuhaus dat in Nederland is verschenen. Het is het vierde boek uit een serie waarin rechercheurs Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff de hoofdrol spelen. Het boek dat hieraan voorafging, Diepe wonden, is echter pas later in Nederland verschenen. Een jongeman die tien jaar vastgezeten heeft voor de moord op twee meisjes, keert terug naar zijn geboortedorp. Daar wordt hij niet met open armen ontvangen. Maar wat is er al die tijd geleden echt gebeurd?

Sneeuwwitje moet sterven in het kort

Tobias Sartorius keert na een gevangenisstraf van tien jaar terug in zijn geboortedorp Altenhain. Tobias zou twee van zijn vriendinnen, Stephanie Schneeberger en Laura Wagner, hebben vermoord. De lijken zijn echter nooit gevonden. Bij thuiskomst ontdekt hij dat zijn ouders zwaar hebben geleden onder de gebeurtenissen uit het verleden. Zijn vader heeft zijn restaurant, De Gouden Haan, moeten sluiten en ook hun boerderij heeft hij moeten verkopen. Zijn moeder kon de druk niet aan en is ergens anders gaan wonen.

Op dezelfde dag dat Tobias wordt vrijgelaten, wordt in een oude tank een skelet gevonden. De volgende dag wordt een vrouw van een voetgangersbrug geduwd. Wat is het verband tussen deze gebeurtenissen en de verdwijning van de meisjes elf jaar geleden?

De jonge Amelie is gefascineerd door de gebeurtenissen in het dorp. Zij woont nog maar kort in het dorp, in het huis waar eerder één van de slachtoffers woonde. Ze hoort nu voor het eerst van de moorden. Ze sluit vriendschap met Thies, de zoon van Altenhains belangrijkste man, Terlinden. Thies is anders dan andere mensen. Hij praat niet veel en woont op zijn dertigste nog bij zijn ouders. Amelie start haar eigen onderzoek naar de gebeurtenissen. Ze gelooft namelijk niet dat Tobias de dader was. Dit onderzoek brengt Amelie in groot gevaar. En wat is de rol van Thies in dit alles?

Mijn mening

Het verhaal van Sneeuwwitje moet sterven is goed in elkaar gezet. In het begin is het even wennen aan de vele personages en hun onderlinge verhoudingen. Al lezende leer je het hele dorp Altenhain kennen. Zoals gebruikelijk in een klein dorp kent iedereen elkaar en zijn er vele onderlinge verbanden. De mensen roddelen heel wat af en dat heeft vervelende consequenties.

Het boek geeft goed weer hoe ver mensen kunnen gaan, als ze overtuigd zijn van hun gelijk. Misschien gaan ze soms zelfs iets te ver. Het leed van de ouders van Tobias wordt goed beschreven. Het is bijna niet mogelijk geen medelijden met ze te krijgen. Het boek is zodanig geschreven dat je al gauw in de onschuld van Tobias gaat geloven, ook als daar eigenlijk geen bewijs voor is. De vraag is wel waar Tobias de kracht vandaan haalt om te blijven vechten, ook als hij zelf niet zeker weet of hij het nu gedaan heeft of niet.

In dit boek worden ook de levens van Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein verder uitgewerkt. Het is daarom aan te raden eerst Diepe wonden te lezen en daarna pas dit boek. Het is nog leuker de eerste twee boeken ook eerst te lezen. Dan krijg je van een aantal gebeurtenissen uit het verleden van Pia en Oliver meer achtergrondinformatie. Nu deze twee ook in het Nederlands verkrijgbaar zijn, kan dat zonder dat je de Duitse taal machtig hoeft te zijn. Overigens is Sneeuwwitje moet sterven prima te lezen zonder voorkennis uit eerdere boeken.

Sneeuwwitje moet sterven is een spannend boek waarbij lang onduidelijk blijft wat er precies is gebeurd, elf jaar geleden. Het leest prettig en als je er eenmaal in begonnen bent, wil je het eigenlijk niet meer wegleggen. Wel duurt het even voor je alle personages uit elkaar kunt houden. Het hele dorp lijkt onderlinge verbanden te hebben.

4 sterren

Meer informatie over Sneeuwwitje moet sterven

  • Oorspronkelijke titel: Schneewittchen muss sterben
  • Uitgeverij: Querido’s Uitgeverij BV
  • Verschijningsdatum: juni 2010 (in Duitsland, Nederlandstalige versie in oktober 2011)
  • Aantal pagina’s: 400
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789021443249
  • ISBN (ebook): 9789021441399

Plaats een reactie