Pan – Ria Maes en Aron Wade

Pan van Ria Maes en Aron WadePan is het debuut van het Belgische schrijversduo Ria Maes en Aron Wade. Het is een boek vol spanning en romantiek. Als een pastoor met doorgesneden keel wordt gevonden, staan rechercheurs Suzanne en Raoul voor een raadsel. Met het bloed van het slachtoffer is de naam ‘Pan’ bij het lijk geschreven. Ook forensisch arts Tom Beckx wordt geraakt door de zaak. Er zijn helaas maar weinig aanwijzingen. Dan volgen er meer slachtoffers. Wat is het motief van deze seriemoordenaar die zich uitgeeft voor de Griekse god van het woud?

Pan in het kort

Tom Beckx is als arts in dienst van de politie. Het is onder andere zijn taak de lichamen van vermoorde mensen te onderzoeken. Zo belandt pastoor Geeraerts op zijn tafel. Deze man werd gevonden in zijn kerk, vol messteken en met doorgesneden keel. De dader liet zijn handtekening achter: ‘Pan’ stond er in bloed geschreven. De zaak intrigeert Tom, maar hij zal het onderzoek over moeten laten aan rechercheurs Suzanne Jacobs en Raoul De Vuyst.

Niet lang na de pastoor wordt een tweede lijk gevonden. Deze keer betreft het een zwerver. De werkwijze is hetzelfde, ook de handtekening in bloed is er weer. Het is nu duidelijk dat er sprake is van een seriemoordenaar. Suzanne en Raoul zoeken naar een link tussen beide slachtoffers en ook Tom werkt op zijn manier mee. Ondertussen beginnen Tom en Suzanne voorzichtig iets voor elkaar te voelen.

Een doorbraak lijkt te komen als er een verband tussen de slachtoffers gevonden wordt. Vooral Raoul gaat helemaal los tijdens het verhoor van de verdachte, maar is dit de man die zich Pan noemt wel? En weer wordt er een lijk gevonden. Tom duikt in een oude zaak en stuit daarbij op informatie die van levensbelang blijkt te zijn voor de betrokkenen bij de zaak Pan.

Mijn mening over Pan

Pan is een echt Vlaams boek. Als je het leest, valt het niet eens zo heel erg op dat er hier en daar woorden en zinsconstructies gebruikt worden die je in het Nederlands normaal gesproken niet ziet. Maar als je de audioversie van het boek via Bookchoice hebt, dan wordt het verhaal door een Vlaamse dame voorgelezen. En dan klinkt het ook echt Vlaams. Het was even wennen maar het past er wel bij.

Pan begint met een korte introductie van het personage Pan. Doordat het dik gedrukt is, is het duidelijk herkenbaar als tekst van de moordenaar. Het boek is verder niet echt in hoofdstukken verdeeld. Af en toe zijn delen gescheiden door drie sterretjes, maar soms wordt ook volstaan met alleen een lege regel. Toch is het steeds wel duidelijk met welk personage je meekijkt.

Tom Beckx is het belangrijkste personage, gevolgd door Suzanne en Raoul. Van Tom krijg je iets meer te zien dan alleen wat nodig is voor het oplossen van de zaak. Waarom hij doet wat hij doet in zijn vrije tijd wordt echter niet duidelijk en dat vind ik jammer. De personages hadden wel iets meer uitgediept mogen worden.

Het slot van het boek kan ik wel zeer verrassend noemen. Ik had het niet zien aankomen. Dat vind ik een pluspunt. Het blijft tot het einde spannend. Maar er is meer dan alleen maar spanning. Er is ook een vleugje romantiek en ontroering. Samen levert dat een heel compleet verhaal op dat wat mij betreft vier sterren verdient.

4 sterren

Meer informatie over Pan

  • Uitgeverij: Houtekiet
  • Verschijningsdatum: februari 2017
  • Aantal pagina’s: 291
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789089245465
  • ISBN (ebook): 9789089245472

Plaats een reactie