Niets ontgaat ons – Janke Reitsma

Niets ontgaat ons van Janke ReitsmaTiener Koen leeft samen met zijn ouders afgezonderd van de rest van de wereld. Ze wonen in een huisje langs de dijk van de Waddenzee. Dat gaat goed, tot moeder zwanger raakt. Ze stopt met haar medicatie waardoor haar eerdere psychische problemen terugkeren. Als de dochter geboren is, blijkt ze een afwijking te hebben waardoor ze niet oud zal worden. Vader kan zich niet hechten aan deze dochter en trekt zich steeds verder terug. Koen ziet zich genoodzaakt de zorg voor zowel moeder als dochter op zich te nemen. Dat gaat zo ver dat hij besluit zijn zusje het paradijs op aarde te laten zien: een eiland verderop in de Waddenzee. Niets ontgaat ons van Janke Reitsma is een bijzonder, ontroerend verhaal over een jongen die alles overheeft voor zijn zusje.

Niets ontgaat ons in het kort

Koens leven is relatief rustig. Hij gaat naar school, vermaakt zich met zijn rotgans en dwaalt graag langs het wad. Het was niet altijd zo. Rond zijn geboorte kreeg zijn moeder psychische problemen. Die zijn nu redelijk onder controle. Als ze echter opnieuw zwanger raakt, stopt ze met haar pillen en begint het weer van voren af aan.

Koen en zijn vader proberen moeder zo goed mogelijk te helpen en te zorgen dat ze de zwangerschap goed doorkomt. Dat blijkt echter lastig. Als de baby geboren is, een meisje dat de naam Aukje krijgt, blijkt het kind echter een afwijking te hebben. Ze zal niet oud worden, waarschijnlijk niet eens een jaar. Koens moeder zakt weg in haar eigen wereld. De vader kan zich maar moeilijk hechten aan zijn dochter en trekt zich steeds verder terug.

Koen voelt zich geroepen om voor zijn zusje te zorgen. Dat doet hij vol overgave, hoewel hij natuurlijk ook naar school moet. Helemaal optimaal is de zorg voor Aukje dus niet. Omdat hij weet dat zijn zusje niet oud zal worden, neemt Koen Aukje mee naar de plek die volgens hem de mooiste plek op aarde is: een eiland in de Waddenzee. Het is een gevaarlijke tocht, maar Koen wil dat zijn zusje in haar korte leven in ieder geval die plek gezien heeft.

Mijn mening

Niets ontgaat ons is een heel ontroerende roman. Het gezin krijgt allerlei tegenslagen te verwerken en vooral Koen doet zijn uiterste best om alles op te vangen en zo normaal mogelijk te leven. Dat kun je toch eigenlijk niet vragen van zo’n jongen. Zijn uiteindelijke keuze is dan ook best begrijpelijk, vind ik.

Koen vertelt het hele verhaal. In het begin val je er meteen middenin. Het einde wordt in ongeveer tien hoofdstukken door het boek heen verteld, afgewisseld met fragmenten die naar dat einde toe leiden. Langzaam leer je zo Koen en de rest van het gezin steeds beter kennen en ga je steeds beter begrijpen wat er gebeurt en waarom. Het verhaal is zodanig geschreven dat je er steeds verder in meegezogen wordt.

Niets ontgaat ons leest prettig. Het maakt nieuwsgierig maar geeft ook een beetje een schuldgevoel. Want hebben de meeste mensen het niet veel makkelijker dan dit gezin? Toch is ook wel duidelijk dat er voor Koen nog wel mooie dingen in het leven zijn. Zijn rotgans bijvoorbeeld, en het wad. Die omgeving wordt mooi beschreven, je hebt vaak het gevoel dat je zelf tot je enkels in het water staat.

Het enige waar ik nog mee zat toen ik het boek uit had, was de titel. Ik ben er niet achter gekomen wat de relatie tussen de titel en het verhaal precies is. Als jij het weet, dan hoor ik het graag!

Ik vind Niets ontgaat ons een mooi debuut van een schrijfster waar we ongetwijfeld nog meer van gaan horen! Ik geef het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Niets ontgaat ons

 • Uitgeverij: Mozaïek
 • Verschijningsdatum: oktober 2021
 • Aantal pagina’s: 272
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789023960768
  • E-book: 9789023960775
  • Luisterboek: 9789023960782

Plaats een reactie