Leef! – Laura Maaskant

Leef! van Laura MaaskantLaura Maaskant is 15 als ze ontdekt dat ze een tumor ter grootte van een flinke mannenvuist bij haar ribben heeft. Vele behandelingen en een periode van zwaar ziek zijn volgen, maar dan is Laura toch weer kankervrij. Tot er vier jaar later uitzaaiingen in haar longen gevonden worden. Laura staat voor de keuze om opnieuw het zware behandeltraject in te gaan of te kiezen voor kwaliteit van leven zonder behandelingen. Leef! is het echte verhaal van Laura Maaskant, wat het een indrukwekkend boek maakt.

Leef! in het kort

Laura Maaskant is 15, energiek en enthousiast. Ze fladdert door het leven. Tot ze een vreemde uitstulping bij haar ribben ontdekt. Ze gaat naar de dokter. De huisarts stuurt haar door naar het ziekenhuis en na een aantal onderzoeken heeft ze eindelijk zekerheid: het is een zeldzame vorm van kanker die een behoorlijk grote tumor tegen haar ribben heeft veroorzaakt.

Van de ene op de andere dag verandert Laura van een gezonde jonge meid in een zieke jonge vrouw. De chemokuren doen haar niet bepaald goed en ook de operatie die daarna volgt, laat zijn sporen na. Toch levert het wel iets op: Laura is kankervrij.

In de periode die volgt, probeert ze haar leven weer op te pakken. Het lukt haar zelfs om van de voet van de Mont Ventoux in Frankrijk terug naar Nederland te fietsen om geld op te halen voor de Make-A-Wish Foundation. Toch blijft de ziekte steeds aanwezig. Al is het maar vanwege de periodieke controles die ze moet ondergaan. Laura haalt haar VWO-diploma en gaat studeren in Amsterdam. Tussen al die nieuwe mensen is ze even niet het zieke meisje, maar gewoon iemand als alle anderen. Ze leeft weer volop en bruist van de energie.

Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe. Er worden uitzaaiingen in haar longen gevonden. Weer slaat het leven in een klap om. Deze keer besluit Laura zich niet te laten behandelen. De kans op genezing is klein en de behandelingen zullen zwaar zijn. Liever kiest Laura voor kwaliteit van leven. Want als er iets is waar Laura zich van bewust geworden is, dan is dat dat het leven kort is en dat je eruit moet halen wat erin zit.

Mijn mening over Leef!

Omdat dit een waargebeurd verhaal is, kijk ik er net wat anders tegenaan dan tegen fictieve verhalen. Het blijft toch in je achterhoofd zitten dat het echt is. En een echt prettig verhaal is het natuurlijk niet.

Daarom valt het extra op hoe rationeel Laura over haar leven en ziekte praat. Ze vertelt wel dat ze af en toe flink zit te huilen, maar je ziet het haar niet doen. Het hele boek is meer een postitief verhaal over dat je je leven nu moet leven omdat het zomaar voorbij kan zijn. Daarom heeft het me minder geraakt dan ik had verwacht op basis van het onderwerp.

Toen ik de omschrijving van Leef! las, verwachtte ik een tranentrekker à la Een weeffout in onze sterren van John Green. Dat is het zeker niet. Het boek zet je meer aan het denken over de keuzes die je hebt gemaakt en die je nog moet gaan maken. Leef je je leven wel zoals je dat echt wilt? Je kunt de echt belangrijke dingen in het leven beter niet uitstellen, want het is voorbij voordat je het weet.

In het eerste deel van het boek, getiteld “Wat ik vooraf wil zeggen”, maakte ik me wat zorgen om de schrijfstijl, of het boek wel prettig leesbaar zou zijn. Het bleek onterecht. Het leest vlot, je zou alleen niet zeggen dat het is geschreven door iemand van 20. Het is uit haar manier van schrijven wel duidelijk dat Laura snel volwassen is geworden door haar ziekte.

Wil je meer weten over hoe iemand met kanker zijn of haar leven ervaart? Lees dan vooral dit boek. Ben je meer op zoek naar boek om te zwelgen in emoties, dan is dit boek minder geschikt.

3 sterren

Meer informatie over Leef!

  • Uitgeverij: Ten Have
  • Verschijningsdatum: mei 2014
  • Aantal pagina’s: 191
  • Verkrijgbaar als: paperback, luxe editie paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789025903923
  • ISBN (luxe paperback): 9789025904838
  • ISBN (ebook): 9789025904845

Meer weten over Laura Maaskant? Zij heeft een eigen website!

Plaats een reactie