Kobo Aura One: nieuwe generatie e-reader

Kobo Aura One e-reader
De Kobo Aura H2O
Bron: Kobo

Onlangs kwam in het nieuws (nu.nl) dat Kobo met een nieuwe e-reader komt: de Kobo Aura One. Deze e-reader heeft drie eigenschappen die hem van de meeste nu verkrijgbare e-readers onderscheidt: de afmeting, de waterdichtheid en de achtergrondverlichting. En daarmee onderscheidt hij zich ook op de prijs natuurlijk, hij zal naar verwachting 229 euro gaan kosten.

Grootte van de Kobo Aura One

De nieuwe e-reader van Kobo wordt maar liefst 7,8 inch groot. Dat is zelfs nog groter dan de Aura HD en Auro H2O, die met 6,8 inch al groter zijn dan de meeste e-readers. Een iets groter scherm heeft het voordeel dat ook bij een wat groter lettertype er nog voldoende tekst op het scherm past. Zo hoef je niet constant te bladeren. Ook komen plaatjes wat beter uit, hoewel e-readers niet bij uitstek geschikt zijn om plaatjes te kijken.

Water

De Kobo Aura H2O was al waterbestendig. De nieuwe Aura One doet hier nog een schepje bovenop. Hij zou nog beter tegen water moeten kunnen dan de H2O. Precieze specificaties zijn ten tijde van dit schrijven echter nog niet bekend. Als je graag in bad leest, is het natuurlijk handig dat je e-reader tegen water kan. Dan hoef je je geen zorgen te maken als je hem per ongeluk laat vallen of in een plas water neerlegt. Of als je de e-reader gebruikt terwijl je buiten op de bus of trein staat te wachten. Een regenbui is dan geen probleem meer. Echter, voor de eenvoudige lezers zoals ik, is waterbestendigheid minder noodzakelijk. Mijn e-reader verlaat de bank zelden.

Verlichting

Een e-reader met achtergrondverlichting is ontzettend handig als je niet altijd direct onder een lamp zit te lezen. Lees je in bed, dan hoef je je slapende partner niet te storen door een lamp aan te doen. Is het net wat schemerig maar te vroeg om alle lampen in huis aan te doen, dan lees je met je achtergrondverlichting toch gemakkelijk. Meestal is het een kwestie van aanzetten en eventueel de lichtsterkte instellen. De nieuwe Kobo Aura One zou het je nog gemakkelijker maken: deze pas de verlichting automatisch aan aan de hoeveelheid licht in de omgeving. Van onze andere apparatuur zijn we dit al gewend, dus het is een logische stap.

Verder zou het licht minder blauw gemaakt kunnen worden. Van blauw licht is bekend dat het je nachtrust kan verstoren. Te veel van dit licht voor het slapen gaan is niet goed. Daarom is het mooi dat het ook anders kan, dan kun je in ieder geval zorgeloos lezen tot je ogen erbij dichtvallen!

Kobo ereaders koop je bij Bol.com! Klik hier…

Kopen of niet?

Een groter scherm kan erg handig zijn, als de e-reader er niet te zwaar door wordt. Ook de automatische verlichting en de mogelijkheid voor minder blauw licht lijken me uitstekende vernieuwingen. Om die reden zou ik deze e-reader wel overwegen als ik aan een nieuwe toe ben. De waterbestendigheid is leuk, maar voor mij niet erg relevant. Maar misschien voor jou wel?

Plaats een reactie