Klara en de Zon – Kazuo Ishiguro

Klara en de Zon van Kazuo IshiguroKlara is een kunstmatige vriendin. Ze wacht geduldig in de winkel tot ze voor een kind gekocht wordt. Ondertussen observeert ze zo veel mogelijk, om maar alles te leren over de buitenwereld. Dan komt Josie en kiest haar uit. Vanaf dat moment is het Klara’s taak zo goed mogelijk voor haar te zijn. Als Klara ziet wat Josies problemen zijn, probeert ze die op haar eigen manier op te lossen. Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro is een bijzondere roman over een bijzondere band tussen een robot en een mens.

Klara en de Zon in het kort

Klara observeert de buitenwereld vanaf haar plek in de winkel. Ze is een kunstmatige vriendin, bedoeld om naar een kind te gaan dat haar nodig heeft. Het duurt een tijdje voor iemand haar uitkiest, maar dan verschijnt Josie voor de etalage. Ze belooft terug te komen, maar dat duurt lang. De winkeleigenaresse waarschuwt Klara dat kinderen niet altijd even betrouwbaar zijn. Klara blijft echter wachten. Dan komt Josie terug en mag Klara alsnog mee.

Al snel blijkt dat Josie bijzondere hulp nodig heeft van Klara. Ze is ziek en Klara denkt te weten hoe ze haar kan genezen. Ze heeft namelijk vanuit de winkel gezien dat de zon speciale krachten heeft om mensen te genezen en zelf heeft ze ook altijd baat bij zonlicht. Daarom gaat Klara op zoek naar de zon om hem te vragen zijn speciale voeding aan Josie te geven. Daarvoor moet ze een belofte doen die Klara’s eigen ‘gezondheid’ aan kan tasten. Toch doet ze het.

Klara’s plan lijkt niet zo goed te werken. Dan komt ze erachter dat Josies moeder een heel eigen bedoeling had met de komst van Klara. Klara is bereid zich in haar lot te schikken, maar blijft ook proberen Josie te genezen. Deze keer moet ze diep gaan, maar het is haar laatste hoop. Uiteindelijk blijkt wat het echte lot van een kunstmatige vriendin is, hoe goed ze ook voor haar kind zorgde.

Mijn mening

Dit is nu echt een geweldig boek. Het onderwerp is uitermate origineel. Doordat alles door de ogen van een soort robot bekeken wordt, zijn sommige beschrijvingen heel apart, tot humoristisch aan toe. Klara leert veel door te observeren, maar is duidelijk niet altijd in staat de juiste conclusies te trekken. Toch weet ze je snel voor zich te winnen. Ze is dan wel geen mens, maar wel heel menselijk.

Het leest heel apart, zo’n verhaal geschreven vanuit een niet-levend wezen. Soms vergeet je gewoon dat ze geen mens is maar dan gebeurt er weer iets waardoor je weer even op het goede spoor wordt gezet. Het is niet duidelijk in welke tijd dit boek speelt. Of het een toekomstverwachting is of dat het een variatie op de huidige tijd is. Wel duidelijk is dat veel dingen anders zijn dan in de echte wereld. Kunstmatige vrienden kennen wij niet op die manier. En zo zijn er meer dingen.

Het verhaal leest heel prettig. Het wordt door Klara alleen verteld dus er is geen enkele verwarring mogelijk over wie wat zegt. Het nodigt erg uit tot doorlezen. Alleen, als je bijna bij het einde bent dan zul je zien dat er iets gebeurt waardoor je liever had dat je nog niet zo ver was. Hoewel het ergens wel te verwachten is wat er dan gebeurt, vond ik het toch best een beetje schokkend. Maar dat moet je zelf maar lezen, ik kan hier niet zeggen hoe het boek eindigt. Ik kan je dit boek zeker aanraden. Vooral als je houdt van verhalen met een vleugje toekomstmuziek of fantasy, dan is dit erg mooi. Wil je het liever zo realistisch mogelijk, dan kun je Klara en de Zon beter overslaan. Maar dan mis je wel wat.

5 sterren

Meer informatie over Klara en de Zon

  • Oorspronkelijke titel: Klara and the Sun
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • Verschijningsdatum: februari 2021
  • Aantal pagina’s: 352
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789025470029
  • ISBN (e-book): 9789025470074

Plaats een reactie