In hechtenis – Nicci French

In hechtenis van Nicci FrenchTabitha Hardy woont sinds kort weer in haar geboortedorp. Ze heeft daar een oude woning gekocht, die ze wil opknappen. Haar plannen worden echter ruw verstoord als het vermoorde lichaam van een man wordt gevonden in haar schuur. Tabitha wordt opgepakt als enige verdachte. Hoewel ze zich door haar depressie weinig herinnert van die dag, gelooft Tabitha niet dat ze het gedaan heeft. Haar advocaat denkt er echter anders over. Daarom besluit ze zichzelf te gaan verdedigen. Maar of dat nu zo’n verstandige beslissing is? In hechtenis is weer een heel ander boek van Nicci French.

In hechtenis in het kort

Tabitha Hardy heeft er nooit echt bij gehoord. Al in haar schooltijd was ze niet erg populair. Nu ze is teruggekeerd naar haar geboortedorp, is het niet heel anders. Eigenlijk heeft ze maar een vriend in het dorp en dat is Andy, die haar helpt met het opknappen van haar huis. Maar dat gaat mis als Andy naar de schuur gaat om daar wat op te halen en dan op een lijk stuit.

Voor de politie is het een duidelijke zaak. Tabitha heeft de man vermoord en in haar schuur gelegd totdat ze de gelegenheid zou hebben om zich van het lijk te ontdoen. Door een omgevallen boom op de enige toegangsweg tot het dorp zou dat nog niet eerder gelukt zijn. Tabitha wordt opgepakt. Niet alleen lag de man in haar schuur, hij was ook nog eens haar buurman waarmee ze in het verleden al op een onaangename manier in aanraking was geweest.

Tabitha lijdt aan depressies. De dag waarop de moord is gepleegd was een slechte dag voor haar. Daardoor weet ze nauwelijks wat ze die dag heeft gedaan. Maar ze is er wel van overtuigd dat zij het niet gedaan kan hebben. Haar advocaat is er echter niet zo zeker van. Daarom ontslaat Tabitha haar en neemt ze haar eigen verdediging op zich.

Zichzelf verdedigen blijkt geen eenvoudige klus. Vanuit haar cel moet Tabitha toegang zien te krijgen tot al het bewijsmateriaal en met getuigen spreken. Gelukkig komen de meeste mensen naar haar toe. Tabitha puzzelt zich suf. Ze ontdekt niet alleen dat ze zelf niet erg geliefd is in het dorp, maar dat dat ook geldt voor het slachtoffer.

Zodra Tabitha in de rechtbank moet verschijnen, komt ze voor een geheel nieuwe uitdaging te staan. Ze kent de wetten en regels die daar gelden niet. Maar ze gelooft in haar eigen zaak en zet door.

Mijn mening

Ik heb al veel boeken van Nicci French gelezen. De eerste serie vond ik erg goed, maar na een paar boeken begon het wat veel van hetzelfde te worden. Datzelfde gold voor de Frieda Klein-reeks. De eerste boeken waren goed, maar vooral de laatste voegde niet veel meer toe. Daarom ben ik blij dat Nicci French met In hechtenis weer een heel nieuw pad is ingeslagen. Dit boek las ik met plezier.

In de meeste thrillers wordt eerst een moord gepleegd en wordt daarna naarstig naar de dader gezocht. In In hechtenis is dit alles al achter de rug. Dat is een hele andere invalshoek die ook zeker interessant is. Zeker omdat de verdachte zelf moet zien te bewijzen dat zij het niet gedaan heeft. Wel vind ik het een beetje ongeloofwaardig dat ze daarvoor kiest, omdat ze niet echt een sterke persoonlijkheid is.

Het hele verhaal wordt verteld door Tabitha. Daardoor leer je vrij snel veel over haar. Toch vond ik het moeilijk om me in haar in te leven. Van haar uiterlijk kom je bijvoorbeeld niet veel meer te weten dan dat ze klein is. En haar leeftijd blijft ook lang onduidelijk. Ik had het fijn gevonden daar iets meer informatie over te hebben, zodat ik me een betere voorstelling had kunnen maken van de persoon over wie ik las.

Het boek leest prettig. De spanning wordt langzaam opgebouwd en je wilt eigenlijk gewoon door blijven lezen tot je weet wat er die dag precies is gebeurd. Gelukkig mag je dat gewoon lekker in je luie stoel doen, en niet zoals Tabitha vanuit een gevangeniscel!

4 sterren

Meer informatie over In hechtenis

 • Oorspronkelijke titel: House of correction
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: mei 2020
 • Aantal pagina’s: 437
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026343339)
  • Hardcover (ISBN: 9789046313275)
  • E-book (ISBN: 9789026343346)

Plaats een reactie