Horen, zien, zwijgen – J.D. Barker

Horen, zien, zwijgen van JD BarkerAls op een slachtoffer van een verkeersongeluk een bekend doosje wordt gevonden, weet Sam Porter wat er aan de hand is. Er is een einde gekomen aan een reeks moorden want de dader is omgekomen. Maar er is nog één slachtoffer en zij moet zo snel mogelijk gevonden worden, anders komt ze om door uitdroging. Is alles echter wel zo duidelijk als het lijkt? Sam Porter bijt zich er in vast. Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker neemt je mee in de duistere wereld van een seriemoordenaar.

Horen, zien, zwijgen in het kort

Sam Porter is tijdelijk niet aan het werk, vanwege privé-omstandigheden. Toch wordt hij ‘s morgens vroeg uit bed gebeld met de mededeling dat hij maar beter kan komen. Er is een verkeersongeluk geweest waarbij een man is omgekomen. Op zich is dat geen reden om de rechercheur erbij te halen, maar er is iets bijzonders aan de hand. De man heeft namelijk een doosje bij zich met daarin een menselijk oor.

Al een aantal jaren zijn er soortgelijke doosjes bezorgd bij ouders van slachtoffers. Eerst kwam er een oor, daarna de ogen en als laatste de tong. Hierna werd de eigenaar van deze lichaamsdelen gevonden. Steeds was het slachtoffer een kind van iemand die zich bezighield met zaken die het daglicht niet konden verdragen. Ook in de nieuwste zaak is dat het geval. Het doosje waarin het oor zat, was geadresseerd dus kon snel vastgesteld worden van wie het was.

Porter en zijn team weten dan wel van wie het oor was, ze weten nog niet waar dit meisje is. En het is van groot belang haar zo snel mogelijk te vinden. Komen ze te laat, dan zal ze omgekomen zijn van de dorst. De dader is immers dood. De vraag is alleen, of dit echt de dader is of dat het toch ingewikkelder ligt.

Mijn mening

Wat een onsmakelijk verhaal is dit zeg. Je moet wel een beetje een sterke maag hebben om dit te lezen. Maar goed, je krijgt dan wel een verhaal over een heel zieke moordenaar zoals je er niet veel ziet. Gelukkig niet zou ik bijna zeggen.

Dat het verhaal hier en daar behoorlijk bloederig is, wil overigens niet zeggen dat het niet goed is. Alle ingrediënten voor een boek dat je niet kan wegleggen, zijn aanwezig. Het verhaal is spannend en er gebeuren regelmatig onverwachte dingen. Daarnaast heeft Sam Porter nog een eigen extra verhaallijntje. Dit wordt aan het einde ook nog eens mooi geïntegreerd met het grote geheel.

Het verhaal wordt voor een groot deel verteld door Porter. Hij neemt je mee in het doolhof waarin de recherche zich bevindt. Daarnaast komt het laatste slachtoffer ook aan het woord. Je gruwelt mee met de ontberingen die zij moet doorstaan. Als laatste spreekt de dader je toe via zijn dagboek. Maar daarin wordt natuurlijk niets verteld wat je informatie kan geven over zijn identiteit. Het blijft dus steeds spannend.

Het boek heeft een enigszins open einde. Dat is logisch als je weet dat er na Horen, zien, zwijgen nog meer delen volgen. Na het lezen van dit boek kijk ik ernaar uit ook de andere boeken te gaan lezen. Daarom geef ik dit boek vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Horen, zien, zwijgen

 • Oorspronkelijke titel: The fourth monkey
 • Uitgeverij: Boekerij
 • Verschijningsdatum: januari 2019
 • Aantal pagina’s: 400
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789022588666)
  • Ebook (ISBN: 9789402311846)
  • Luisterboek (ISBN: 9789052861197)

Plaats een reactie