Hoeveel boeken lees jij?

Hoeveel lezen: leestijd volgens leesmonitorLaatst kwam ik een interessante website tegen: de leesmonitor (http://www.leesmonitor.nu/leestijd). Hierop las ik hoeveel Nederlanders gemiddeld lezen. En dat is schrikbarend weinig. Vind ik. Het aantal mensen dat wel eens een boek oppakt, is wel hoog: met 86% in 2013 scoren we een mooie tweede plaats in Europa. Alleen in Zweden zijn er meer lezers. Maar het aantal boeken dat we uitlezen, is niet erg hoog. Nederlanders lezen gemiddeld 6,3 boeken per jaar helemaal uit.

Hoeveel lezen Nederlanders echt?

Nu is er wel iets af te dingen op de manier waarop die 6,3 is bepaald. Er is namelijk gekeken naar klassen van aantallen boeken en percentages lezers die in die klasse vallen. Lees je bijvoorbeeld 12 boeken per jaar, dan val je in de klasse 6-20 boeken. Het gemiddelde aantal is bepaald door te kijken naar het percentage mensen dat in een klasse valt en dat te vermenigvuldigen met het laagste aantal in de klasse. Tenminste, die indruk wordt gewekt. Als ik het nareken, kom ik op 6,7 boeken per persoon. Dat is alweer bijna een half boek meer.

Wat er nog meer tegen is op deze methode, is dat steeds het klasseminimum wordt gebruikt. In de groep die tussen de 1 en 5 boeken leest, zullen echter ook veel mensen zijn die er 2, 3, 4 of 5 lezen. Het totale aantal wordt dus onderschat. Wat je zou moeten weten, is hoeveel boeken er gemiddeld in een klasse gelezen worden.

Misschien lezen we meer…

Ik ga van een andere aanname uit: het gemiddelde per klasse ligt op een kwart vanaf de ondergrens van de klasse. In de klasse 6-20 worden dan gemiddeld 9,5 boek per persoon gelezen: (20-6)/4 + 6. Alleen voor de hoogste groep (meer dan 70 boeken) ga ik uit van het minimum. Daar is een maximum namelijk wat lastig te bepalen. Mijn uitgangspunt is dus dat de meeste mensen tegen de ondergrens van de klasse aanzitten. Op deze manier kom je al uit op 8,8 boeken. Het is misschien toch niet zo erg als het lijkt!

Het mag wel ietsje meer zijn!

Ikzelf lees heel wat meer. Op het moment lees ik een boek per week. Maar nog niet zo lang geleden had ik vakantie en toen las ik er drie per week. Totaal ga ik in 2015 dus ruim boven de 50 uitkomen. Veel boeken lezen is natuurlijk geen doel op zich. Ik vind het vooral een prettige manier van ontspannen na een drukke werkdag of in een vrij weekend. En er zijn gewoon zoveel boeken die ik zou willen lezen, dat ik het dubbele aantal ook wel zou halen, als ik de tijd had!

Hoeveel boeken lees jij per jaar? En vind je dat voldoende of zou je meer willen lezen?

1 gedachte over “Hoeveel boeken lees jij?”

  1. Omgeveer 70 tot 100. Ik heb geen TV en lees het grootste deel van mijn avond. Meest lees ik in het Engels, Duits en Zweeds. Nederlandse boeken zijn wat ongewooner.

    Beantwoorden

Plaats een reactie