Het woud – Nele Neuhaus

Het woud van Nele NeuhausOp een camping midden in het bos gaat een caravan in vlammen op. In wat over is van de caravan wordt een verbrand lichaam gevonden. Niet lang daarna wordt een oude, doodzieke vrouw vermoord. Bodenstein staat voor een raadsel. Er lijkt een verband te zijn met een zaak van 42 jaar geleden: toen verdween de beste vriend van Bodenstein. Niemand in het dorp wil echter praten. En het aantal slachtoffers blijft toenemen. In Het woud maakt Nele Neuhaus de zaak wel heel erg persoonlijk voor Oliver von Bodenstein.

Het woud in het kort

Als midden in de nacht een caravan is uitgebrand op een camping midden in het bos in de buurt van Ruppertshain, blijkt al snel dat er een slachtoffer is gevallen. In de caravan ligt een lijk. Deze persoon is echter niet door de brand om het leven gekomen, maar blijkt vermoord te zijn. Niet lang daarna wordt een oude vrouw vermoord, een vrouw die toch al binnen korte tijd zou overlijden. Dit is iemand die Bodenstein nog van vroeger kende.

Oliver von Bodenstein en Pia Sander (voorheen Kirchhoff) begrijpen aanvankelijk niets van het motief van de dader om iemand die toch al snel zal sterven, een handje te helpen. Uit onderzoek blijkt dat er een verband zou kunnen zijn met de verdwijning van de elfjarige Artur, 42 jaar geleden. Artur was de beste vriend van Bodenstein. Zo raakt hij nog meer persoonlijk betrokken bij de zaak.

Pia neemt de leiding over. En er valt weer een dode. Veel mensen in Ruppertshain weten iets over de oude verdwijningszaak maar niemand wil er over praten. Het zorgt wel dat het aantal verdachten groot is. Zo is er de groep vrienden waar Bodenstein deel van heeft uitgemaakt in zijn jeugd. Deze, toen jonge, mensen hadden een hekel aan Artur. Als zij iets met zijn verdwijning te maken hebben, kan het zijn dat ze de mensen die iets weten en willen praten, de mond proberen te snoeren. Maar er is ook Elias Lessing, zoon van een van deze mensen. Hij is gezien op de camping en voortvluchtig.

Uit deze brij van mensen en gebeurtenissen moeten Bodenstein en Sander de waarheid naar boven zien te krijgen.

Mijn mening over Het woud

Het woud is een mooie titel voor dit boek, want ik zag al snel door de personages het bos niet meer. Nu is dat wel gebruikelijk in boeken van Nele Neuhaus, maar deze keer waren het er wel heel erg veel. Het boek begint zelfs met een opsomming van personages van 2,5 (ebook)pagina lang. Voor mij was het iets te veel van het goede, het wordt lastig het verhaal te volgen.

Het verhaal op zich is wel spannend. Door al die personages heb je geen idee wie het nu eigenlijk gedaan zal hebben. Ook de extra verhaallijn van de verdwijning van Artur maakt het extra interessant om te lezen. Dat verschillende mensen verschillende problemen en geheimen hebben, maakt het er ook spannender en ingewikkelder op.

Het moordonderzoek duurt alles bij elkaar maar een week. Toch lijkt het veel langer. Doordat de hoofdstukken per dag zijn ingedeeld, is het tijdsverloop toch goed te volgen. Elk hoofdstuk is ingedeeld in kleinere stukken, waar verschillende personages aan het woord komen. Het zijn echter vooral de politie en een beperkt aantal anderen die iets te zeggen hebben. Niet de moordenaar. Zo krijg je wel iets meer informatie dan de rechercheurs maar niet genoeg om te weten wie de dader is. Dat kwam voor mij toch enigszins uit de lucht vallen. Deze persoon was me eerder in het boek niet echt opgevallen.

Door al die personages vind ik Het woud toch net wat minder leuk lezen dan de eerdere boeken van Nele Neuhaus. Ik geef het dan ook een ster minder dan de andere: drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Het woud

  • Oorspronkelijke titel: Im Wald
  • Uitgeverij: Q
  • Verschijningsdatum: juni 2017
  • Aantal pagina’s: 560
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789021405360
  • ISBN (ebook): 9789021405377

Plaats een reactie