Gegijzeld – Clare Mackintosh

Gegijzeld van Clare MackintoshMina werkt als stewardess op de eerste non-stop vlucht van Londen naar Sydney. Het ondenkbare gebeurt: het vliegtuig wordt gekaapt. Mina staat voor een onmogelijke keuze. Ofwel ze doet wat de kapers willen ofwel haar dochter zal het niet overleven. Het lot van ruim 350 mensen in het vliegtuig ligt in Mina’s handen. Wat moet ze doen? Gegijzeld van Clare Mackintosh is ongelooflijk spannend. Gevangen in een vliegtuig, je kunt geen kant op, alleen blijven zitten en verder lezen!

Gegijzeld in het kort

Stewardess Mina en rechercheur Adam hebben een geadopteerd dochtertje van vijf: Sophia. Sophia is erg slim maar doordat ze in het verleden in de steek gelaten is, heeft ze een hechtingsstoornis. Daardoor is ze soms erg lastig. Toch houden Mina en Adam heel veel van haar. Onderling kunnen ze het echter even minder goed vinden. Adam heeft iets gedaan wat Mina zo erg vindt, dat ze niet meer met hem samen wil zijn. Als ze de kans krijgt om een week weg te zijn door met de eerste non-stop vlucht van Londen naar Sydney mee te vliegen, dan grijpt ze die kans meteen.

Als het vliegtuig onderweg is, gebeuren er vreemde dingen. Mina vindt dingen van haar dochter die niet in het vliegtuig zouden moeten kunnen zijn. Dan vindt ze een briefje. Het vliegtuig wordt gekaapt en Mina moet helpen. Als ze niet doet wat de kapers willen, doen ze Sophia wat aan. Voor Mina is dit een levensgroot dilemma: wat is belangrijker, het leven van haar dochter of dat van de honderden mensen in het vliegtuig en op de grond? Uiteindelijk wint haar moederhart het.

De kapers lijken een goed plan te hebben. Waar de leider echter geen rekening mee heeft gehouden, is dat de kapers onderling niet eensgezind zijn en dat Mina alles op alles zal zetten om zowel haar dochter als het vliegtuig te redden. Mina doet zelfs het ondenkbare om dat voor elkaar te krijgen.

Mijn mening

De keuze waar Mina voor komt te staan, is er eentje die je absoluut niet zou willen moeten maken. Wie kinderen heeft, zal ongetwijfeld haar beslissing begrijpen, maar voor wie die niet heeft, zal het een stuk lastiger zijn. Bij mij leverde dat wel even een beetje onbegrip op. Maar dat was al snel weer weg toen het verhaal verder ging.

Zowel Adam als Mina heeft een geheim. Waren ze beiden open tegen elkaar geweest, dan was alles heel anders gelopen. Maar ja, zo zijn mensen niet. Die maken het allemaal liever spannend. En dat is heel goed gelukt. Ik heb een groot deel van het boek op het puntje van mijn stoel gelezen.

Er kwam op een gegeven moment een punt in het verhaal waarop ik dacht te weten hoe het af zou gaan lopen. Er zijn twee mogelijkheden: het gaat zoals het in het echt gaat of het gaat zoals het in boeken en films gaat. Gegijzeld is een boek dus mijn aanname was dat het tweede zou gebeuren. En dat klopte. Nu hoop ik dat ik niet te veel verklapt heb, maar eigenlijk haalde het wel een beetje van de spanning weg. Dat werd aan het einde weer goedgemaakt met nog een kleine plotwending die wel een onverwachte afloop had.

Ik vond het niet moeilijk me in te leven in Mina en Adam. Het zijn allebei toch best normale mensen die al iets ergs hebben meegemaakt en nu helemaal op de proef gesteld worden. De kapers daarentegen waren lastiger te begrijpen. Het doel waarvoor zij vechten is misschien wel begrijpelijk maar de manier waarop wat minder. Hoewel dat het geheel ook wel weer origineel maakt.

Ook lezen? Kijk dan eens bij bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Gegijzeld

 • Oorspronkelijke titel: Hostage
 • Uitgeverij: De Fontein
 • Verschijningsdatum: juni 2022
 • Aantal pagina’s: 416
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026154973)
  • E-book (ISBN: 9789026154980)
  • Luisterboek (ISBN: 9789026157066)

Plaats een reactie