De secretaresse – Renee Knight

De secretaresse van Renee KnightZe is altijd in de buurt om alles wat er op kantoor gebeurt in goede banen te leiden en is aanwezig bij de meest vertrouwelijke gesprekken. Toch heeft nauwelijks iemand door dat ze er is: de secretaresse. Daardoor heeft ze veel informatie waarvan anderen zich nauwelijks bewust zijn dat ze het kan weten. Als Christine Butchers baas Mina Appleton iets ondenkbaars van haar vraagt, weet Christine haar kennis op de juiste manier in te zetten. De secretaresse is, zoals Renee Knight haar neerzet, echt de gevaarlijkste vrouw op kantoor.

De secretaresse in het kort

Christine Butcher werkt als secretaresse via een uitzendbureau bij supermarktketen Appleton’s. Ze valt op bij Mina Appleton, de dochter en opvolger van de grote baas. Mina neemt Christine aan als haar privé-secretaresse. Dit is het begin van een jarenlange intensieve samenwerking. Christine is loyaal aan haar werkgever. Zo loyaal dat haar eigen leven erbij inschiet. Het kost haar haar huwelijk en haar dochter. Toch blijft ze Mina trouw.

In de loop van de jaren doet Christine veel voor Mina. Ook dingen waarvan ze zou kunnen vermoeden dat ze niet helemaal fris zijn. Dan gebeurt er iets waardoor Mina Christine harder nodig heeft dan ooit. Christine moet al haar principes opzij zetten om te doen wat zij denkt dat goed is. Maar is het wel echt het juiste wat ze doet? Ze krijgt twijfels en besluit op haar eigen manier gebruik te maken van het enige wapen dat ze heeft: haar kennis van het reilen en zeilen van het bedrijf.

Mijn mening

In De secretaresse heeft Renee Knight voor een originele invalshoek gekozen. Juist degene die het meest over het hoofd gezien wordt, is hier de belangrijkste persoon. Of secretaresses daadwerkelijk niet gezien worden, weet ik niet, maar in dit boek wordt sterk gesuggereerd dat dat wel het geval is.

Het blijft lang onduidelijk wat er precies aan de hand is waardoor Christine haar werkgever moet redden. Het is wel al snel duidelijk dat er iets serieus mis is gegaan. Omdat het voor het leesplezier belangrijk is niet te weten waar het naartoe gaat, kan ik er hier ook niet veel over zeggen. Wel kan ik zeggen dat ik zelf niet kon raden om wat voor misdaad het ging. Want dat het over een misdaad gaat, dat is wel snel duidelijk.

Het einde vond ik nogal verrassend maar wel erg bevredigend. Dat moet je echt zelf lezen om dat te begrijpen. En ik kan het zeker aanraden dit boek te lezen. Het houdt de spanning goed vast en het leest prettig. Vier sterren is het dan ook echt waard.

4 sterren

Meer informatie over De secretaresse

  • Oorspronkelijke titel: The secretary
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: april 2019
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook, dwarsligger
  • ISBN (paperback): 9789026329531
  • ISBN (ebook): 9789026329548
  • ISBN (dwarsligger): 9789049807276

Plaats een reactie