De leuke functies van e-readers

Lezen op een e-readerEen boek is een boek, zou je zeggen. Een verzameling bladzijden met daarop letters, die woorden vormen, die zinnen vormen, die een verhaal vormen. Tot zover is elk boek inderdaad een boek. Maar als je naar de verpakking kijkt, dan is niet elk boek meer gelijk. Een boek op papier is echt heel anders dan een boek op een e-reader. De functies van e-readers zijn vele malen uitgebreider.

Wat maakt een e-reader nu zo leuk? Dat zijn de vele extra’s die je hebt vergeleken met een papieren boek. Dan heb je natuurlijk de standaard voordelen: het grote aantal boeken dat je in je tas kwijt kunt, het instellen van lettertype en vooral ook lettergrootte en de veelal lagere prijs van ebooks. Maar er is meer leuks!

Bladwijzers. Nee, die heb je dus niet nodig. De e-reader onthoudt wel waar je bent gebleven. Wil je toch een bepaalde pagina markeren? Dan is een ezelsoor zo gemaakt. En dat zonder dat je boek er lelijk van wordt.

Notities. Schrijf jij graag de hele kantlijn vol met aantekeningen? Zonde van je boek, toch? Op een e-reader kun je zo veel notities intikken als je wilt, het boek kan ertegen. En je kunt ze ook nog gemakkelijk terugvinden.

Woordenboek. Kom je een woord tegen dat je niet kent? Geen nood, je hoeft niet meteen op zoek naar een woordenboek of computer met internet. Veel e-readers hebben een ingebouwd woordenboek waarin je snel het woord vindt dat je zoekt.

Zoeken. Komt er een personage langs waarvan je niet meer weet hoe en wanneer die is geïntroduceerd? Dan kun je met je e-reader makkelijk op de naam van dat personage zoeken. Of op elk willekeurig ander woord natuurlijk. Probeer dat maar eens met een papieren boek.

Boeken ordenen. Is het een zootje in je boekenkast? Op je e-reader vind je boeken gemakkelijker. Je sorteert ze in een oogwenk op bijvoorbeeld titel of auteur. Of je laat alleen ongelezen boeken zien.

Boeken kopen. Het is avond of zondag en je woont niet dichtbij een plaats waar winkels geopend zijn. Of het regent pijpenstelen. En je wilt nu dat ene boek gaan lezen, maar je hebt het niet in huis. Juist, dan kun je dat boek direct met je e-reader aanschaffen. Of op je computer en dan overzetten naar je e-reader natuurlijk. Ook dan hoef je de deur niet uit en hoef je niet te wachten tot de volgende werkdag.

Achtergrondverlichting. Het is herfst en het begint steeds vroeger donker te worden. Zit je net midden in een spannend hoofdstuk, moet je opstaan om de lamp aan te doen. Met een goede e-reader hoeft dat niet meer. Je drukt gewoon het knopje van de achtergrondverlichting in en je kunt verder lezen.

e-reader hoesje
Hip hoesje voor je e-reader

Hippe hoesjes. Je e-reader is een kostbaar bezit. Daarom moet hij goed beschermd worden. Daar heb je allerlei hippe hoesjes voor. En je hoeft je niet te beperken tot eentje: als je er twee koopt, kun je afwisselen en kun je je e-reader aanpassen aan de outfit die je draagt! Modebewust toch, zo’n e-reader?

Plaats een reactie