De jongen in de sneeuw – Samuel Bjørk

De jongen in de sneeuw van Samuel BjorkHolger Munch en Mia Krüger zijn eigenlijk even niet met werk bezig als ze worden opgeroepen voor een bijzondere moordzaak. Een jonge balletdanseres wordt in vol ornaat gevonden in een bergmeertje. Er staat een camera op haar gericht met het getal 4 in de lens gekrast. Als meer slachtoffers gevonden worden met zo’n zelfde camera met een getal, is duidelijk dat het om een seriemoordenaar gaat. Deze gaat echter zo goed te werk dat Munch en Mia geen sporen vinden. Tot Mia gevraagd wordt een collega in de gaten te houden en de zaak in een stroomversnelling komt. De jongen in de sneeuw van Samuel Bjørk heeft, net als zijn eerdere boeken, weer een bijzondere moordenaar.

De jongen in de sneeuw in het kort

In een bergmeertje wordt het lijk gevonden van een jonge balletdanseres. Op de oever staat een camera op haar gericht. In de lens is het getal 4 gekrast. Er zijn aanwijzingen voldoende, maar voor Holger Munch en Mia Krüger is niet duidelijk wat het verband is en waar ze de dader moeten zoeken. Eigenlijk waren ze allebei even met andere dingen dan werk bezig. Munch besteedde zijn tijd aan zijn dochter, die slachtoffer was in een eerdere zaak. Mia was net afgekickt en stond op het punt van een broodnodige vakantie te gaan genieten. Toch zetten ze alles opzij om de dader te zoeken.

Een tweede slachtoffer wordt gevonden in een aftands hotelletje. Ook hier is er weer die camera en andere vage aanwijzingen. Het is duidelijk dat het om een seriemoordenaar gaat, zeker als er nog een derde en vierde slachtoffer vallen. De dader is echter zo slim om veel afleidingsmanoeuvres toe te passen en lijkt onvindbaar.

Tot Mia’s schrik en ongenoegen wordt haar gevraagd een collega in de gaten te houden die verdacht wordt van betrokkenheid bij foute zaken. Zij gelooft echter in zijn onschuld. Ze steekt haar tijd liever in haar eigen zaken: er moet nog iemand rondlopen die een armbandje heeft van haar overleden zus. Deze persoon wil ze vinden. Dat blijkt echter gevaarlijker dan gedacht.

Ondertussen blijft Mia natuurlijk wel bezig met de seriemoordenaar. Ook de collega’s op het bureau speuren verder. Uiteindelijk blijkt de dader toch niet zo onvindbaar als gedacht. Maar zijn ze nog op tijd om erger te voorkomen?

Mijn mening

De eerste twee boeken van Samuel Bjørk waren erg spannend, vond ik. Hetzelfde geldt voor De jongen in de sneeuw. Je hebt het hele verhaal lang geen idee wie de dader is en wat hij nog meer van plan is. Dat zorgt dan wel weer dat het hele motief pas aan het einde van het boek duidelijk wordt en dat dat vrij snel afgewerkt wordt.

Het verhaal begint met een jongen die in de sneeuw staat, zoals de titel ook al zegt. In de volgende hoofdstukken komt dit echter niet meer terug. Pas aan het einde kom je erachter wat het verband tussen die jongen en de rest van het verhaal is. Het kwam op mij eerst wat vreemd over, dat schijnbaar niet-relevante deel. Maar uiteindelijk blijkt alles een doel te hebben.

Een ding vind ik wel jammer. Er blijven aan het einde wat losse eindjes over. Er is een persoon die bepaalde dingen doet, ik kan niet te veel zeggen om niets te verraden, maar waarom deze persoon dit doet, wordt niet duidelijk. Als je het boek leest, zul je begrijpen wie ik bedoel.

Het verhaal is opgesplitst in zeven delen en daarbinnen in verschillende hoofdstukken. De hoofdstukken zijn niet erg lang en worden afwisselend door verschillende personages verteld. Dat houdt de vaart er lekker in. Er gebeurt genoeg, dus saai wordt het nooit. Verder leest het ook gewoon prettig en wilde ik graag zo snel mogelijk weten hoe het af zou lopen. Al met al vind ik het zeker vier sterren waard.

4 sterren

Meer informatie over De jongen in de sneeuw

  • Oorspronkelijke titel: Gutten som elsket räddyr
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: oktober 2018
  • Aantal pagina’s: 352
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789021024547
  • ISBN (e-book): 9789024565603

Plaats een reactie