De dood van mevrouw Westaway – Ruth Ware

De dood van mevrouw Westaway van Ruth WareNet als Harriet ‘Hal’ Westaway achterna gezeten wordt door schuldeisers, ontvangt ze een brief van een notaris. Haar oma is overleden en zij is erfgenaam. Dit komt voor Hal zeer gelegen. Er is echter een probleempje: Hals oma is al meer dan twintig jaar dood. Ze besluit te doen alsof ze de fout niet opmerkt en gaat naar de overige familie toe. Daar wachten haar een paar duistere familiegeheimen. De dood van mevrouw Westaway van Ruth Ware is een uitstekend boek voor wie van geheimzinnigheid en bedrog houdt.

De dood van mevrouw Westaway in het kort

Na het overlijden van haar moeder, drie jaar geleden, kan Hal Westaway nog maar net de eindjes aan elkaar knopen. Een lening bij de verkeerde persoon zorgt dat ze bedragen moet terugbetalen die ze niet heeft. Maar dan ligt er een brief op de deurmat. Haar oma is overleden en Hal is een van de erfgenamen. Om aanspraak te maken op de erfenis moet ze naar het landgoed van de familie komen.

Het geld is voor Hal zeer welkom. Echter: haar oma is al meer dan twintig jaar dood. Er moet dus een fout gemaakt zijn. De geldnood zorgt echter dat Hal toch besluit naar de begrafenis te gaan en bij de familie te doen alsof zij daadwerkelijk de dochter van de overleden dochter van mevrouw Westaway is.

Bij het landhuis aangekomen maakt Hal kennis met de drie zonen van de overleden vrouw. Deze zijn niet erg te spreken over hun jeugd en hun moeder. Wat er met hun zus, de zogenaamde moeder van Hal, is gebeurd, weten ze niet. Ze verdween zomaar op een dag. Hal komt er al snel achter dat haar moeder een nicht van de familie is, die een tijdje bij ze ingewoond heeft na het overlijden van haar ouders.

Hal vermoedt dat de huishoudster weet dat ze niet echt een kleindochter is. Toch zet ze door. Tot blijkt wat ze werkelijk erft. Dan wordt het haar te heet onder de voeten. Hal wil echter weten wie haar vader is. Dat moet iemand zijn die bekend is bij de familie maar niemand wil iets zinnigs zeggen. Het is duidelijk dat de familie een geheim heeft en dat er iemand is die dat geheim nog steeds probeert te beschermen. Hals gegraaf in het verleden stuit dan ook op verzet van deze persoon.

Mijn mening

De dood van mevrouw Westaway is geen standaard verhaal, vind ik. De hoofdpersoon doet dan misschien iets wat niet goed is, toch geef je haar al snel groot gelijk. In de loop van het boek wordt het verhaal steeds spannender. Je wilt dus niets liever dan doorlezen. Hal is al gauw niet meer de enige die het geheim van de familie wil ontrafelen. Ik als lezer wil het ook weten!

De vaart zit lekker in het verhaal. De hoofdstukken zijn niet al te lang en worden volledig door Hal verteld. Hier en daar zit er wel een korte onderbreking tussen in de vorm van dagboekfragmenten van haar moeder. Die helpen om het verleden beter te begrijpen. Er wordt echter niets in losgelaten wat de spanning wegneemt.

Op een gegeven moment, als Hal dicht bij de waarheid is, wordt het verhaal wat verwarrend. Ik moest even heel goed opletten om te kunnen volgen wat er nu werkelijk aan de hand was. Maar het is gelukt. En het was anders dan verwacht. Het lezen wordt dus beloond met een mooie climax. De schrijfstijl vind ik verder ook prima, niet overdreven moeilijk maar zeker ook niet simpel. Al met al is dit dus een prettig leesbaar boek met een interessant plot. Genoeg reden voor vier sterren dus.

4 sterren

Meer informatie over De dood van mevrouw Westaway

  • Oorspronkelijke titel: The death of mrs Westaway
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: maart 2019
  • Aantal pagina’s: 360
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789024583744
  • ISBN (ebook): 9789024583751

Plaats een reactie